Hoeveel moet je sparen?

Het is begrijpelijk dat jij het rond een bepaalde leeftijd wat minder breed hebt. Niemand neemt het je kwalijk dat jij in je studententijd een keertje krap bij kas zit. De leeftijd van 30 jaar is echter een belangrijke mijlpaal. Op deze leeftijd ‘hoor’ jij je leven voor een groot deel in orde te hebben: je hebt een carrière, wellicht een koophuis en een auto en focust je op de toekomst. En die toekomst bestaat dus ook uit sparen voor je gezin en pensioen.

hoeveel sparen

Kimmie Green, een financieel expert, begint bij de leeftijd van 30. Zij zegt dat je op die leeftijd een bedrag op de bank moet hebben staan dat overeenkomt met je jaarsalaris. Een behoorlijk bedrag dus. Het modale inkomen ligt namelijk op €2.816,- per maand. Reken maar uit: dat is €36.500,- in totaal.

 

Een duidelijk toekomstplan

Met een startkapitaal van €36.500,- zegt Green vervolgens wat je dan moet sparen in die vijf jaar tot je 35e. Zij zegt dat je in deze vijf jaar weer je jaarsalaris moet sparen. Dit gaat zo door en door, totdat je uiteindelijk met pensioen gaat. Als je het advies van Green opvolgt en begint met sparen, heb je uiteindelijk dus een behoorlijk bedrag op je spaarrekening staan. Om haar streven te behalen, moet je elke maand 20% van je inkomen apart leggen. Dat kan nog een klus worden. Gelukkig zijn er genoeg tips om je financiën in orde te krijgen.