UEFA geeft ruim 645 miljoen euro uit voor het EK

Op het EK voetbal wordt niet alleen met geld gesmeten als het gaat om prijzengeld. De gehele organisatie van zo’n gigantisch evenement vraagt uiteraard flinke geldbedragen. Zo worden de totale kosten voor de UEFA geschat op ruim 645 miljoen euro.

Slechts een klein gedeelte daarvan wordt uitgegeven als prijzengeld. De meeste kosten zitten in het organiseren van alle wedstrijden en vergoedingen aan clubs. Voor het vrijgeven van spelers door voetbalclubs moet de UEFA bijvoorbeeld al circa 140 miljoen euro vrijmaken. Die kosten lijken overigens ieder Europees kampioenschap weer te stijgen. De kosten van dit onderdeel waren tijdens het EK in 2020 namelijk ruim 10 miljoen euro lager. Op die manier worden voetbalclubs rijk van het EK zonder dat daar voor de club enige inspanning voor is vereist. Het enige risico is dat spelers gemene blessures op kunnen lopen tijdens het toernooi. Voetbalclubs kunnen deze speler vervolgens maandenlang niet opstellen en zijn wel verantwoordelijk voor het herstelproces.

Torenhoge organisatiekosten

De UEFA heeft voornamelijk een flinke kostenpost aan de organisatie van het hele toernooi. Er moeten bijvoorbeeld stadions gehuurd worden en een spectaculaire openingsshow worden georganiseerd. Ook voorafgaand aan de finale wordt er meestal een uitbundige ceremonie gehouden worden. Daar moet de Europese voetbalbond diep voor in de buidel tasten. Daarnaast moet er veel personeel worden ingezet om het gigantische evenement draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan de vele beveiligers die iedere wedstrijd in het stadion aanwezig zijn. Een gedeelte daarvan doet het werk vrijwillig, maar deze mensen moeten wel geïnstrueerd worden door professionals. Dat wordt uiteraard niet voor niets gedaan. Ook wordt er veel geld uitgegeven aan het gereed maken en opruimen van de stadions. Sommige stadions worden meermaals gebruikt tijdens het EK, dus mag er na iedere wedstrijd geen bende aan bekertjes en vlaggen achterblijven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UEFA EURO 2024 (@euro2024)

Flinke uitgaven van het gastland

Naast de kosten voor de UEFA zijn er ook flinke uitgaven voor het gastland. Duitsland wil echter niet publiekelijk bekend maken hoeveel er precies is uitgegeven voor het EK voetbal. Zo zijn de Duitsers verantwoordelijk voor de handhaving en openbare orde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inzet van beveiliging en politie rondom de stadions en op de Duitse treinstations. Naar verluidt kost deze verantwoordelijkheid het gastland zo’n 2,5 miljoen euro per wedstrijd! Het toernooi kent maar liefst 51 wedstrijden en kost Duitsland in z’n totaliteit dus 127,5 miljoen euro!

Gelukkig gaan een heleboel Duitse ondernemers er wel op vooruit gedurende het EK. Hotel- en café-eigenaren lopen lekker binnen tijdens het Europese voetbaltoernooi. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. De prijzen van hotelkamers, bier en curryworsten zijn tijdens het EK aanzienlijk duurder dan daarvoor. De Duitsers zijn, ondanks de uitschakeling in de kwartfinale, dus eigenlijk de grote winnaar van het EK 2024.

Absurde geldprijs voor kersverse kampioen

Maar nu het belangrijkste geldbedrag. Want wat gaat het Nederlands elftal eigenlijk opstrijken als ze straks Europees kampioen zijn? Nou, om een lekker geldbedrag mee naar huis te nemen is het niets eens noodzakelijk op kampioen te worden. Zo krijgen alle deelnemende landen al 9,25 miljoen euro wegens hun plaatsing op het eindtoernooi. Bij iedere ronde dat een land verder komt, wordt dat geldbedrag opgekrikt. Met het bereiken van de halve finale is het Nederlandse voetbal dus al flink gespekt. Toch valt er nog veel te halen want voor de winnaar staat een absurde geldprijs te wachten. Het land dat het EK weet te winnen krijgt namelijk maar liefst 28 miljoen euro aan prijzengeld mee naar huis! Daar zal de KNVB enorm blij mee zijn.