1. Droog scheren: hydrateer je huid

Eén van de meest voorkomende fouten is het droog scheren van de huid. Het is belangrijk dat je huid goed gehydrateerd is voordat deze in aanraking komt met een scheermesje. Door droog scheren kun je snijwonden en irritatie veroorzaken.

 

2. Te snel gaan: neem de tijd

Het haastig doorlopen van een scheerbeurt kan ervoor zorgen dat haartjes worden afgescheurd in plaats van netjes worden afgesneden. Dit kan leiden tot ingegroeide haartjes en irritatie. Neem de tijd om nauwkeurig te scheren en duw niet te hard op het scheermesje.

te snel scheren

3. Onvoldoende nazorg: verzorg je beschadigde huid

Een goede nazorg is essentieel om je huid te kalmeren en eventuele schade te herstellen. Hier zijn enkele tips voor een optimale nazorg:

a) Gebruik een krachtige aftershave

Een krachtige aftershave kan helpen bij het desinfecteren van kleine snijwonden en het voorkomen van irritatie na het scheren. Kies een aftershave die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid.

b) Probeer kokosolie en cayennepeper

Kokosolie heeft hydraterende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van roodheid na het scheren. Meng een beetje kokosolie met een snufje cayennepeper en breng dit aan op de geschoren plekken.

c) Witch hazel als redder in nood

Witch hazel, ook wel toverhazelaar genoemd, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van irritatie na het scheren. Breng witch hazel aan met een watje op de geschoren plekken.

d) Theezakjes als kalmerend middel

Theezakjes kunnen verzachtend werken op de huid na het scheren. Laat twee gebruikte theezakjes afkoelen en leg ze vervolgens op de geschoren plekken. Laat ze enkele minuten zitten om de huid te kalmeren.

e) Gebruik een aluinblok of stiptische pen

Als je per ongeluk een snee hebt gemaakt tijdens het scheren, kan een aluinblok of stiptische pen helpen bij het stoppen van het bloeden. Breng het direct aan op de wond voor snelle resultaten.

nazorg bij scheren

f) De lippenbalsem hack

Lippenbalsem is niet alleen goed voor je lippen, maar kan ook helpen bij het verzachten van irritatie na het scheren. Breng een dun laagje lippenbalsem aan op de geschoren plekken om ze te hydrateren.

g) Het tissue ritueel

Als je last hebt van kleine snijwonden of irritatie, kun je een tissue doordrenkt met koud water op de geschoren plekken leggen. Dit kan helpen de pijn te verzachten en roodheid te verminderen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je huidtype. Huidtypes kunnen in de loop der tijd veranderen, waardoor sommige mensen gevoeliger worden voor scheerwondjes en snijwonden. Als je diepe wonden hebt die blijven bloeden, is het raadzaam om een arts te raadplegen om infecties of andere ernstige huidaandoeningen te voorkomen. Bekijk dus goed alle verschillende huidtypes om te bepalen wat de jouwe is.

Met deze tips kun je veelvoorkomende fouten vermijden en een goede scheerroutine ontwikkelen die zorgt voor een gladde en gezonde huid. Vergeet niet om altijd met zorg en aandacht te scheren, en de juiste producten te gebruiken die passen bij jouw huidtype.