Soa-testen nu te koop bij de Albert Heijn

Vanaf vandaag kun je niet alleen boodschappen doen bij de Albert Heijn, maar je kunt jezelf nu ook checken op gonorroe of chlamydia. Het enige wat je na de aanschaf hoeft te doen, is dat je zelf je urine afneemt en het gratis stuurt naar een lab. Vervolgens krijg je de uitslag snel en privé online. Als je alles precies in details wilt weten zit er ook een gebruiksaanwijzing bij.

Dat is natuurlijk enorm relaxed, vooral omdat de wachttijden bij de GGD niet altijd even prettig zijn. Het kan ook nog eens stressvol zijn voor iemand om naar de GGD te gaan. Je zou zomaar iemand tegen kunnen die je niet echt wil zien op dat moment. Dit is dankzij de AH verleden tijd.

Ook Soa Aids Nederland is blij met deze ontwikkeling van de Albert Heijn. Maar er is nog altijd ruimte voor verbetering. Ze willen dat je vooraf advies krijgt over welke test je moet gebruiken en wat te doen na de uitslag. Een soa-test is een goede toevoeging aan het assortiment van de Albert Heijn en misschien wordt het assortiment van gezondheidsproducten in de toekomst nog groter. Eén ding is zeker: dit is een stap in de goede richting.

Je hoeft gelukkig ook niet per se naar de balie te lopen, wat voor iemand erg ongemakkelijk kan zijn. Je zou de testen gewoon kunnen afrekenen bij de zelfscan. De testen kosten momenteel 49 euro en zijn beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen in alle Albert Heijn-winkels. Hoewel de kosten dus niet per se verschillen dan een soa-test bij de huisarts, is dit wel een stuk eenvoudiger.