Scheren vergt voorbereiding

Het is belangrijk dat je je huid en haar voorbereidt op een scheerbeurt. Er zijn verschillende handelingen die er voor zorgen dat je huid niet of nauwelijks aangetast wordt tijdens het scheren. Het gaat in de meeste gevallen om het verzachten van beiden, dus daar is waar je je scheer tripje begint. Zorg dat je start met een warme douche.

Een warme douche opent je poriƫn en zorgt voor een zachtere huid. Op die manier haal je de spanning van zowel je huid als je haar weg, zodat je scheermes er in een later stadium eenvoudiger doorheen kan gaan.

Insmeren die handel

Als je gedoucht bent, dan is het zaak dat je je baard inwrijft met scheerschuim of gel. Het is niet de bedoeling dat je gewoon wat op je gezicht kwakt en begint te zwaaien met je scheermes. Belangrijk is dat je de baard inwrijft in ronddraaiende bewegingen en daar ongeveer een minuut of twee voor neemt. Mocht je iets luier aangelegd zijn, doe ditzelfde dan met een scheerkwast.

Onthoudt goed dat wanneer je dit niet doet en scheert op enkel een vochtige huid, de kans op bultjes, ingegroeide haren en wondjes vervelend hoog is. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

voorkom scheerirritatie MAN-MAN 2

Vervang je scheermes

Besparen op belangrijke zaken in het leven is de minst verstandige move die je kunt doen, zo ook met je scheermes. Je scheermes heeft niet het eeuwige leven, behandel het dus ook niet zo. Wanneer je begint met scheren en het voelt alsof de handrem erop zit, dan mag je je mesje vervangen. Hoe goed je voorbereiding ook is, als je scheert met een bot mes doe je alle voorbereiding teniet.

Neem de juiste volgorde

Ook in je baardhaar is er een verschil in haarsoort. Zo is gewoonlijk het haar bovenaan je baard, op je wang, dunner dan het haar in je hals. Begin dus met het scheren van je wangen, dan kaaklijn en dan je hals. Op deze manier geef je de dikkere, stuggere haren meer tijd om zachter te worden door het schuim. Eveneens is het slim om de groeirichting van je haren te volgen. Het is niet de bedoeling dat je tegen de haarrichting in scheert, dat veroorzaakt gegarandeerd irritatie.

Scheren is een delicate bezigheid

Mocht je denken dat je scheermes over je gezicht moet glijden met de druk van olifantengewicht, dan heb je ’t fout. Het scheren van je baard is een delicate zaak, doe het dan ook met gevoel. Het is niet nodig om veel druk uit te oefenen op je mes, een goed mes scheert ook behoorlijk met een vederlichte handeling.

voorkom scheerirritatie MAN-MAN 3

Spoelen en herhalen

Als je de bovenstaande stappen opvolgt, dan raden we je aan om het mes na iedere twee streken even af te spoelen. Bij het scheren komt er natuurlijk haar en schuim tussen je mesjes te zitten, wat het proces niet bevorderd. Vooral als je scheert met gel, zul je merken dat het mesje sneller ‘verstopt’. Hou het dus om de zoveel tijd even onder de warme kraan om de boel schoon te spoelen.

Wanneer je je scheerbeurt serieus neemt, niet gejaagd afhandelt en de juiste materialen gebruikt zul je zien dat de irritatie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een mooi geschoren baard ziet er stukken beter uit dan een gezicht vol rode bultjes en wondjes. Neem dus vooral je tijd om het goed te doen. Mocht je het niet bij alleen je baard laten, dan hebben we ook een juiste aanpak voor het wegscheren van je lichaamshaar.