1. Miscommunicatie

Misschien wel de meest voorkomende fout binnen een huwelijk is miscommunicatie. Ze zeggen niet voor niets: communication is key! Het is namelijk helemaal niet zo gek dat we elkaar soms niet begrijpen, aangezien onze wereld voor een groot deel gebaseerd is op aannames die we maken over de ander. We kunnen andermans gedachten en gevoelens niet lezen of ruiken, dus zul je hier met elkaar over in gesprek moeten blijven. Hier wordt echter veel te weinig ruimte voor gecreëerd binnen een huwelijk, aangezien we allemaal drukke levens hebben en onze prioriteiten vaak elders liggen. Het gevaar daarvan is dat je verkeerde conclusies trekt, en zodoende niet meer op één lijn zit. Hierdoor raak je sneller verbitterd of geïrriteerd jegens je partner en raak je de kluts kwijt.

2. Onduidelijke rolverdeling

Het lijkt misschien een beetje ouderwets, maar een rolverdeling is erg belangrijk binnen een huwelijk. Natuurlijk hoeft dat geen conservatieve rolverdeling te zijn, waarbij de vrouw bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het huishouden. Integendeel: juist als je alle huishoudelijke taken netjes verdeelt – en beiden goed op de hoogte zijn van hun eigen verantwoordelijkheden – zul je zo min mogelijk problemen ervaren. Een ander belangrijk punt om te bespreken met betrekking tot rolverdeling is de inkomstenbron. De meeste mannen zijn vandaag de dag nog de kostwinner, maar dat kan natuurlijk per huwelijk verschillen. Juist als de vrouw ook de ambitie heeft om carrière te maken, zul je hier duidelijke afspraken over moeten maken. Dit heeft namelijk weer zijn weerslag op andere facetten van het leven, zoals je sociale leven en wellicht jullie kinderen.

fouten huwelijk

3. Elkaar voor lief nemen

Een andere veelgemaakte fout binnen een huwelijk is elkaar geen prioriteit geven, of anderszins elkaar voor lief nemen. Tuurlijk, op den duur raak je ‘gewend’ aan elkaars aanwezigheid, maar dat betekent niet dat je niet in elkaar moet blijven investeren. Met andere woorden: je moet elkaar het gevoel blijven geven dat je de ander waardeert. Dat kan door elkaar te complimenteren, maar ook door quality time met elkaar te spenderen. Samen tijd doorbrengen is in deze ambitieuze en individualistische wereld echt een ondergewaardeerde bezigheid, terwijl je elkaar op die manier juist toont hoe belangrijk iemand voor je is. Tijd is namelijk een kostbaar goed, dus door deze samen door te brengen laat je de ander weten of hij of zij de moeite waard is.

4. Focus op de verschillen

Ieder mens is uniek, en dat is maar goed ook. Het zou nogal saai zijn als we allemaal hetzelfde zouden zijn. Toch hebben veel mensen de neiging om te zoeken naar de manier waarop wij als individuen van elkaar verschillen in plaats van waarin wij overeenkomen. Dat geldt ook binnen een huwelijk: een meningsverschil leidt vaak tot discussie of ruzie in een relatie, terwijl de momenten van overeenstemming niet opvallen of worden vergeten. Daarnaast worden verschillen binnen een huwelijk vaak gezien als struikelblok, terwijl je ze ook juist kan inzetten om elkaar aan te vullen. Meerdere studies wijzen er namelijk op dat je verschil nodig hebt om een goed team te vormen. Bovendien geven veel mensen de voorkeur aan een partner die van hem of haar verschilt, omdat je elkaar iets geeft dat je zelf niet bezit. Het principe van opposites attract is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend: sommige mensen zweren bij een partner die juist heel erg op hem of haar lijkt.

5. Hoge verwachtingen

Een hardnekkig obstakel – vooral onder Generatie Z – is het hebben van hoge verwachtingen van een partner. Het is uiteraard niet vreemd dat je het één en ander van iemand verwacht, zeker als je eenmaal in het huwelijksbootje bent gestapt. Zorg er echter voor dat deze verwachtingen proportioneel blijven, zodat je partner er ook aan kan blijven voldoen. Niemand is perfect in dit leven, dus streef daar ook niet naar. Verwachtingen doen over het algemeen meer kwaad dan goed, omdat het leven vaak niet precies aan je verwachtingen voldoet. Stel je dus te hoge eisen, loop je een groot risico om teleurgesteld te worden. Bovendien is het niet prettig voor je partner om het gevoel te hebben dat hij of zij niet aan je verwachtingen kan voldoen. Je drijft elkaar er verder mee uiteen, en dan ben je nog verder van huis.

6. Discussiëren over onzinnige dingen

In een relatie – en zeker in een huwelijk – is het goed om af en toe even flink te discussiëren. Het zorgt er namelijk voor dat je beter begrijpt wat de ander bedoelt en op die manier dichter bij elkaar komt te staan. Toch is het onnodig om overal een discussiepunt van te maken. Dat vraagt namelijk veel te veel energie van jullie beiden, die je vervolgens niet meer in andere zaken kunt stoppen.

hoe communiceren in relaties

7. Carrière boven je relatie stellen

Vooral de workaholics onder ons hebben hier last van: je relatie op de tweede plaats zetten. Je hoeft je carrière natuurlijk niet automatisch op de tweede plek te zetten, maar zorg dat je een goede balans creëert tussen werk en privé. Als je dat niet doet, kun je er vergif op innemen dat er frictie ontstaat. Dit leidt vaak namelijk tot gevoelens van wrok of achterdocht bij je partner, en soms zelfs tot jaloezie. Zorg dus dat je ook tijd voor elkaar vrijmaakt, want je relatie is minstens zo belangrijk als je werk. Als je partner namelijk het gevoel krijgt op de tweede plaats te staan, ligt een breuk op de loer. Dat is namelijk geen prettig gevoel, zeker niet als je getrouwd bent.

8. Elkaar onbeschoft behandelen

Respect hebben voor elkaar is misschien wel het belangrijkste element van een relatie. Zorg dus dat je elkaar binnen een huwelijk altijd respectvol blijft behandelen, ook als je het niet met elkaar eens bent. Dat betekent in de eerste plaats dat je elkaar niet voor rotte vis uitmaakt, maar respect omvat natuurlijk meer dan dat. Stel je altijd respectvol naar elkaar op en neem geen houding aan. Je kunt je vanzelfsprekend niet elke dag even goed voelen, maar onthoud wel dat je elkaars baken bent. Je mag dus ook je minder leuke zelf zijn bij de ander, maar wel op een behoorlijke manier. Het is namelijk belangrijk dat je aan elkaars kant blijft staan en je partner niet tegen je in het harnas jaagt.

9. Geen gezamenlijke doelen stellen

Het is niet alleen belangrijk om persoonlijke doelen te stellen, ook binnen je relatie moet je gezamenlijke doelen stellen. Zorg dat je samen bepaalt waar je over een aantal jaar wil zijn: dat kan een financieel plaatje zijn, maar ook gaan over kinderen, ambities, woonplaats of zingeving. Daardoor raken je persoonlijke doelen namelijk verweven met die van de ander en heb je gezamenlijk de instelling om iets te bereiken. En vergeet niet: samen iets bereiken is eigenlijk altijd leuker dan alleen iets bereiken. Bovendien is de keuze voor een relatie of huwelijk op zichzelf al een commitment, waarmee je zegt de wereld samen te willen ontdekken. Zorg dan ook dat je iets hebt om samen voor te vechten. De weg naar je doel toe is namelijk altijd wat het leven de moeite waard maakt.

10. Geen grenzen stellen

Om de vrede binnen je relatie of huwelijk te bewaren is het belangrijk om je eigen grenzen aan te geven. Dat klinkt misschien heel simpel, maar dat is het voor de meeste mensen helemaal niet. Het begint natuurlijk bij het bepalen van je grenzen, waarvan niet iedereen helemaal op de hoogte is. Je grenzen bewegen namelijk mee met je leven en worden ook alleen door levenservaring echt gevormd. Toch is het handig om aan te geven wat je in de basis wel en niet prettig vindt, zodat je partner ook weer wanneer hij of zij de grens bereikt. Natuurlijk komt het weleens voor dat je over iemands grens gaat, maar veelal gebeurt dat omdat je van deze grens niet op de hoogte bent. Het bewust overtreden van iemands grens is namelijk niet zo netjes, zeker niet binnen je huwelijk.

Over grenzen gesproken: iedereen heeft zo zijn eigen grens voor vreemdgaan. Want vind je al dat iemand ontrouw is wanneer diegene flirt met een ander? Of als hij/zij met een ander naar bed gaat? Lees over de verschillende vormen van vreemdgaan.