Wat is vreemdgaan eigenlijk precies?

Een synoniem voor vreemdgaan is ontrouw zijn. Dus je raadt het misschien al: je kunt binnen een relatie op heel veel verschillende manieren ontrouw zijn. Sommige mensen slaan daar een beetje in door, maar soms zijn goede redenen te noemen om iemands ontrouw te bewijzen. In de meeste relatie staat monogamie nog steeds hoog in het vaandel, dus natuurlijk is een groot deel van vreemdgaan fysiek. Dat hoeft echter niet te betekenen dat mensen het bed delen met elkaar. Zeker niet.

Ook niet fysieke handelingen kunnen door partners worden gezien als vreemdgaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbreken van romantische, emotionele of intellectuele afspraken. Met andere woorden: er zijn verschillende vormen van vreemdgaan, en iedereen hanteert voor zichzelf een andere grens. Laten we de verschillende vormen van vreemdgaan eens even onder de loep gaan nemen.

Vreemdgaan door met een ander het bed te delen

Dit is waarschijnlijk de vorm van vreemdgaan die het meest tot de verbeelding spreekt. Eigenlijk omvat dit alle handelingen die ‘in bed’ gebeuren met iemand anders dan je partner. In de eerste plaats is dat natuurlijk ‘de daad’, maar er zijn uiteraard meer manieren waarop je je partner kunt bedriegen. Wat denk je bijvoorbeeld van een (bijna) zoen of intieme aanraking? Maar ook buitenechtelijke afspraakjes pof uitdagende berichtjes sturen via de telefoon worden beschouwd als dit soort vreemdgaan.

Romantisch vreemdgaan

Er is sprake van romantisch vreemdgaan als je romantische handelingen verricht met iemand anders dan je eigen partner. Flirten wordt daarom vaker gezien als meerdere vormen van vreemdgaan. Over het algemeen kun je bij romantisch vreemdgaan denken aan bijvoorbeeld dineren bij kaarslicht, een strandwandeling maken of samen de opgaande zon bekijken. De nadruk ligt hierbij op het doorbrengen van te grote hoeveelheden tijd dan normaal is binnen de manier waarop je je tot deze persoon verhoudt. Zelfs goede vrienden hebben veelal ongeschreven regels als het gaat om de intensiteit van de vriendschap, hoe lang je elkaar ziet en wat je gaat doen.

Emotioneel vreemdgaan

Emotioneel vreemdgaan lijkt in zekere zin erg op romantisch vreemdgaan, maar heeft één heel duidelijk verschil. Waar romantisch vreemdgaan vooral te maken heeft met dingen die je met of voor iemand doet, heeft emotioneel vreemdgaan veel meer te maken met dingen die je voor iemand voelt. Emotioneel vreemdgaan staat daarom ook wel bekend als niet-fysiek bedrog. Deze vorm van vreemdgaan raakt wellicht steeds verder gedateerd, omdat het tegenwoordig veel normaler is om ook diepere, emotionele connecties te hebben met iemand buiten je relatie. Echter kunnen dit soort connecties binnen een relatie toch voor problemen zorgen: mocht dit het geval zijn, wordt er doorgaans gesproken van emotionele ontrouw. Een goed voorbeeld van emotionele ontrouw is bijvoorbeeld het delen van (intieme) gevoelens of gedachten met iemand anders dan je eigen partner. Soms wordt het geven van complimenten over zowel iemands uiterlijk als innerlijk ook als emotionele ontrouw beschouwd.

Intellectueel vreemdgaan

Een term waar je waarschijnlijk nog niet zo bekend mee bent: intellectueel vreemdgaan. Dit omvat eigenlijk alle activiteit op het gebied van interesses, die je met anderen meer deelt dan met je eigen partner. Natuurlijk is het volstrekt normaal dat je gedeelde interesses hebt met andere mensen dan je eigen partner, dus opnieuw speelt intensiteit hier een belangrijke rol in. Het wordt dus pas problematisch als je een bepaalde interesse liever met iemand anders deelt dan met je partner. Bijvoorbeeld: je praat liever over politiek, literatuur of de filosofie van het leven met iemand anders dan je eigen partner. Met andere woorden: je vindt deze persoon intellectueel meer stimulerend dan je partner.

Cyber vreemdgaan

Het hebben van een cyberaffaire, oftewel digitale ontrouw, komt tegenwoordig steeds vaker voor. Hieronder valt onder andere chatten via Facebook, DM’s sturen op Instagram of foto’s uitwisselen via Snapchat. Soms is er zelfs sprake van zeer bewuste contacten via datingsites.

Lees ook wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen wat betreft vreemdgaan.