Wonen met geschiedenis

We gaan terug in de tijd naar midden 19e eeuw, toen Lord Palmerston het nodig vond om de poorten van Engeland via zee te kunnen beschermen. Hij liet niet één fort in zee bouwen, maar drie. Ze zijn echter nooit nodig geweest als bescherming. Ze hebben jaren nutteloos stilgelegen omdat de Fransen toch niet aanvielen. Vandaag de dag liggen de forten er nog steeds, maar worden ze voor heel andere dingen gebruikt.

fort

Drie op een rij

Tegenwoordig worden twee van de drie ronde forten gebruikt als luxe hotel. Het derde fort is nu een museum, maar dat mini-eiland staat nu ook te koop. Als je dus de investering van bijna negen ton er voor overhebt, krijg je het derde fort tot je beschikking. Dit had oorspronkelijk 45 kanonnen, uitkijkposten en anti-aircraft-guns. Het gaat nog wel een flinke investering kosten om het te laten lijken op de enorme luxe die de hotels in de andere forten bieden. Het oude afweergeschut is namelijk verwijderd en tegenwoordig is het een beetje vervallen geraakt.

fort hotel

Horse Sands Fort: wat krijg je?

Horse Sands Fort, het eiland dat te koop staat, gaat weg tegen een goed bod startend op 750.000 pond. Op dit moment is het eigenlijk het best te beschrijven als een rond blok beton met heel veel staal. Het ziet er van de buitenkant uit als een onneembare vesting, als de ronde hight-tech gevangenis uit Captain America: Civil War, waar je nooit zelf uitkomt. Van de binnenkant is het echter niet zo mooi en nieuw als dat het lijkt. Sterker nog, het is niet voor niks een museum. Het staat nog vol met oude mechanismen, roestig ijzer en begroeide muren.

Toch maar het hotel van de buren?

Zo ouderwets en ruw als dit fort in zee is, zo luxe en chic zijn de hotels in de andere twee forten. Daar is er heel veel geld gestoken in het moderniseren van de oude bakken en dat is ze aardig gelukt. Met het aardige prijskaartje vanaf 299 pond per nacht in No Man’s Fort en een pittige 399 pond per nacht (467 euro) in Spitbank Fort heb je al een prachtig verblijf. Voor de snelle rekenaars onder ons betekent dit dat je 1865 nachten kunt verblijven op een kamer op Spitbank Fort voor hetzelfde bedrag als de koopprijs van het Horse Sands Fort dat nu te koop staat. En dan begint de hele renovatie pas. Als je liever op het platteland zit met iets dat vanaf het eerste moment mooi is, kun je beter even verder kijken.