Leefschema van Arie Boomsma

Een leven waarbij hij niet langer in de spotlights hoeft te staan gaat de domineeszoon prima af. Als fitnessfanaat legt hij nu juist de nadruk op het gezond zijn en gezond blijven. Inmiddels heeft hij een heel blokkenschema opgesteld waarin vooral aspecten als bewegen, nadenken en ijsbaden centraal staan naast specifieke ademhalingsoefeningen.

 

Vroeg je bed uit

Terwijl de meesten wellicht liever in bed blijven liggen om zes uur, staat Arie Boomsma alweer op om fris aan de dag te beginnen. Zijn ritueel is vrij eenvoudig. Gewoon een halve liter water drinken en, zoals hij het zelf zegt, een beetje bewegen. Mocht hij het geluk hebben dat zijn kids nog niet uit bed zijn, dan neemt hij nog even de tijd voor zijn ademhalingsoefeningen waar de voormalige presentator bij zweert.

Het eerste blok

Mocht je nu denken dat sport en bewegen het enige is wat hij in de ochtend doet, dan sla je de plank mis. Boomsma is een dierenvriend pur sang en heeft zelf een aantal kippen en eenden op zijn erf rondlopen die hij met liefde verzorgt. Tegen de tijd dat dergelijke verplichtingen zijn afgerond is het vaak al 9 uur en dan begint de dag pas voor hem. Dat zijn overigens halve dagen, tot zo’n uur of twee. Dat betekent niet dat het blok van 9 tot 2 onbelangrijk is. Hij vult het met flink wat beweging, zeg maar gerust trainen. Wil je fit blijven, dan zul je er immers wat voor moeten doen.

Vanaf 14:00 uur

Het tweede blok van de dag, vanaf 2 uur, is eigenlijk het beste te omschrijven als ‘family time’. De kids komen thuis van school en het gezin is dan weer compleet. Het zijn momenten waar Arie goed van kan genieten. Dat moet ook wel, een gezin met kinderen is immers altijd druk. Na het eten is het tijd dat de kids in bad gaan en pas daarna komt Arie weer toe aan zichzelf. Hij kan zich gelukkig prijzen dat hij een ruime woonboerderij heeft waardoor een avondwandeling meer weg heeft van een wandeling over zijn erf. Om de spieren soepel te houden sluit de dag af met een half uur basketbal.

IJsbad en yoga

Gedurende de gehele dag neemt zijn eigen ‘breathwork’ een bijzondere plek in. Zijn ademhalingstechnieken zorgen voor innerlijke rust en Arie kan dan weer helemaal tot zichzelf komen. Dat wil niet zeggen dat er voor zaken als yoga geen tijd is, het liefste doet hij dat juist samen met zijn vrouw. Mocht daar geen tijd voor zijn, dan is het alternatief een koude douche of een ijsbad. Het zijn dus allerlei rituelen die ervoor zorgen dat Arie structuur heeft in zijn leven. Dat wil niet zeggen dat zijn dagen saai of voorspelbaar zijn, hij vindt het gewoon belangrijk omdat het zorgt voor stabiliteit. Dat is overigens ook de rode draad in zijn podcast ‘Over Routines’. Hierin interviewt hij bekende Nederlanders over hun eigen rituelen en gewoontes, bijvoorbeeld kickbokser Badr Hari.