Films op Netflix

Laten we hopen dat The Highwaymen een uiting is van een trend. Een trend van quality content. Afgelopen Oscarseizoen bereikte Netflix een nieuwe mijlpaal met Roma. Het was voor het eerst dat een productie van Netflix in de prijzen viel. Na maar liefst tien keer genomineerd te zijn, ging de film van regisseur Alfonso Cuarón met drie Oscars, onder andere voor Beste regisseur, naar huis. The Coen Brothers leverden met The Ballad of Buster Scruggs eveneens een kwaliteitsfilm aan Netflix. Ook The Irishmen van Martin Scorsese, die in het najaar van 2019 uit zal komen, belooft met een budget van 200 miljoen en een cast met onder andere Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci en Harvey Keitel een klapper te worden voor Netflix.

Het is daarentegen niet altijd raak voor Netflix. Films als Birdbox, Velvet Buzzsaw en Triple Frontier bleken, nadat de walm der hype opgetrokken was, toch niet helemaal aan de belofte te voldoen. The Highwaymen is een hoogwaardige film die zich kan meten met de beste films op Netflix. Voor meer films met eenzelfde thematiek, check je onze lijst van de 5 beste gangsterfilms die je nu op Netflix kan kijken.

The Highwaymen

Bonnie & Clyde, maar dan anders

Het verhaal van Bonnie en Clyde is al vaak verteld. Het meest prominente voorbeeld is de film Bonnie & Clyde uit 1967, met Warren Beatty en Faye Dunaway in de titelrollen. Het duo blijft tot de verbeelding spreken. In Natural Born Killers van Oliver Stone uit 1994 spelen Woody Harrelson en Juliette Lewis een moordlustig duo dat sterk geïnspireerd is op Bonnie en Clyde. In Pulp Fiction wordt de diner waar Samuel L. Jackson aan het lunchen is overvallen door Pumpkin en Honey Bunny. Eveneens een Bonnie en Clyde-achtig duo. Regisseur John Lee Hancock heeft er dan ook verstandig aan gedaan het verhaal van een andere kant te vertellen. Niet van de kant van Bonnie en Clyde, maar van de mannen die op hen jagen. Het is dan ook belangrijk om voor op te stellen dat Bonnie en Clyde gedurende het grootste deel van de film niet of van een afstand in beeld komen. Dit is een bewuste keuze van Hancock.

Het gaat om de agenten die het illustere gangster-duo gestopt hebben: Frank Hamer en Maney Gault, gespeeld door Kevin Costner en Woody Harrelson. In tegenstelling tot Natural Born Killers staat Harrelson dit keer aan de goede kant van de wet. Hamer en Gault worden in 1934 door de gouverneur van Texas (Kathy Bates) aangesteld Bonnie en Clyde te stoppen, die dan al twee jaar voortvluchtig zijn. Gedurende de klopjacht worden de twee voortdurend tegengewerkt door de lokale politie. Wat de zaak nog meer bemoeilijkt, is dat Bonnie en Clyde inmiddels beroemdheden zijn en een hoop lof kweken onder de gewone bevolking. Aanvankelijk is Hamer van plan het duo alleen te stoppen tot Gault zich aan hem opdringt. Hun chemie doet een beetje denken aan die van Gene Hackman en Willem Dafoe in Mississippi Burning.

Highwaymen Netflix recensie

Een stijlvolle, evenwichtige film

Regisseur John Lee Hancock bewees met films als Saving Mr. Banks en The Founder al dat hij om kan gaan met grote namen in de cast. Ook in The Highwaymen zorgt hij met zijn regie voor evenwicht in de film. De tijdsgebonden aankleding van de film is met zorg perfect en stijlvol uitgevoerd. Er wordt goed geacteerd in de film, maar het is Kevin Costners acteerwerk in het bijzonder dat eruit springt. Hij maakt dankbaar gebruik van zijn ervaring en de gerafelde, donkerbruine stem met zwaar Texaans accent die kenmerkend is voor hem. Het maakt van The Highwaymen een kwaliteitsfilm en deze mate van kwaliteit mogen we best wat vaker zien in Netflix producties.

Goed, een film als Roma wordt niet overtroffen, maar The Highwaymen houdt zich staande en kan zich meten met de beste films op Netflix. Het grootste nadeel is dan ook dat een film als The Highwaymen op het witte doek van een bioscoop gezien zou moeten worden. Maar goed, regel een beamer en je kijkt de film voor niets vanuit je woonkamer aanschouwen. En dat is natuurlijk ook wel weer relaxed.

 

Voor meer onder andere de beste films op Netflix, check je ook onze lijst van het beste dat 2019 te bieden heeft.