Crunches zal buikvet laten verdwijnen

Crunches, of een andere vorm oefening die gericht is op je core, kunnen je buikspieren wel trainen. Maar dat is niet wat ze nodig hebben om vet te verbranden. De enige manier om vet rond de buik te verminderen in door meer te bewegen. Simpel gezegd, je lichaam gebruikt overal vet voor energie, niet alleen in het gebied waar je aan het sporten bent. Elke oefening die vet verbrandt, helpt in principe om vet bij je buik te verminderen. Je verliest buikvet wanneer het totale percentage lichaamsvet afneemt. Zoek jij een leuke activiteit? Bekijk dan welke sporten het beste zijn om af te vallen.

sit-ups afvallen buik

Buikvet is net als elk ander lichaamsvet

Je lichaam bevat twee soorten vet in je lichaam: onderhuids en visceraal. Onderhuids vet bevindt zich net onder het operavlakte van de huid. Visceraal vet ligt daarentegen dieper in je buik. Dit zorgt erover dat je belangrijke organen als je alvleesklier, nieren en lever elkaar niet raken. Wel kan teveel van dat vet leiden tot een ontsteking en hoge bloeddruk. De enige manieren om te weten of je visceraal vet heb,  is door middel van een scan. Wel kan je een ruwe schattig krijgen van hoeveel vet je hebt door je body mass index (BMI) te berekenen. Je raakt visceraal vet kwijt op dezelfde manier als onderhuids vet.

Het verminderen van je vetinname zal buikvet verminderen

Het klinkt logisch, maar dat is het niet. Wees bewust van het feit dat je lichaam bepaalde soorten vet nodig heeft. Het verhogen van de hoeveelheid onverzadigd vet in een dieet kan helpen met gewicht te verliezen. Je lichaam heeft dus wat vet nodig om belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E, en K op te nemen. Hoewel het verhogen van een aantal vetarme voedingsmiddelen in een dieet een goed idee lijkt, kan het ook de inspanningen om gewicht te verliezen saboteren.

mythes rond buikvet

Veel van deze voedingsmiddelen bevatten namelijk veel suiker of koolhydraten. Enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-3 vetten worden beschouwd als de gezondste vorm van vet. De beste bronnen van vetten komen van avocado’s, eieren, vette vis, noten en olijfolie. Je hoeft maar twee keer per week vis te eten om te profiteren van de voordelen van omega-3-vetzuren.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen buikvet verbranden

Pistachenoten, groene thee, hete pepers en wortels; deze worden beschreven als vetverbranders. Helaas is dit niet de juiste benaming. Ze worden zo genoemd vanwege het effect op je metabolisme.

Cafeïne kan je stofwisseling van drie procent tot dertien procent verhogen. Waardoor jij een paar calorieën meer kan verbranden dan normaal. Groene thee bevat de antioxidant EGCG (epigallocatechinegallaat), wat ook je vetverbranding kan stimuleren.

Bier is de enige oorzaak van buikvet

Wie kent de term ‘bierbuik’ nou niet? Het is waar dat het consumeren van te veel bier of andere alcoholische dranken vetophoping rond de buik tot gevolg kan hebben. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan zal je aankomen. Dit zal gebeuren ongeacht wat je eet of drinkt. Maar alcohol maakt de situatie erger omdat het een extra dikmakend effect heeft. Het vertraagt namelijk de afbraak van vet uit voeding en zo slaat het lichaam meer vet op.