De 10 beste tips om je vetverbranding te stimuleren (afvallen)

Je hoeft niet elke dag in de sportschool te staan om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Door een aantal simpele tips toe te passen in je dagelijks leven kan je jouw vetverbranding stimuleren en laat je je lichaam op vetreserves leven. Resultaat? Afvallen! Die paar kilo extra is er binnen no-time weer vanaf.

1. Eet voldoende calorieën, maar niet té veel

Het klinkt niet zo logisch, maar wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je genoeg calorieën blijft eten. Op lange termijn heeft het eten van te weinig calorieën een averechts effect. Het is al ruim voldoende om 300 calorieën minder te eten dan je dagelijkse energiebehoefte. Daaronder gaan zitten kom je na verloop van tijd juist weer door aan.

2. Pittig eten stimuleert je vetverbranding

Door pittig eten verhoog je namelijk je lichaamstemperatuur. En hoe hoger je lichaamstemperatuur is, hoe sneller je zal afvallen. Zo kan je bijvoorbeeld vaker groene/rode curry opscheppen, of je kan gewoon vaker chili kruiden toevoegen aan je maaltijd. Daarmee maak je je favoriete maaltijd íets scherper, zonder je complete eetgewoontes om te hoeven gooien. En hou je niet echt van pittig eten? Kruiden zoals peper en oregano hebben ook een positieve invloed op je vetverbranding, dus dat is ook altijd nog een optie.

pittig eten afvallen en stimuleren vetberbranding

3. Eet niet vaker dan drie keer op een dag

Al jarenlang wordt er bij eet coaches verteld dat je vijf keer op een dag moet snacken om af te vallen. In de praktijk gebeurt het inderdaad sneller, maar alleen op korte termijn. Het doel achter vijf keer per dag eten is dat je snel resultaat boekt en verandering ziet aan je lichaam. Op lange termijn is het veel beter om maar drie keer per dag een maaltijd te nuttigen. Je lichaam gebruikt anders namelijk van die vijf gerechten alle koolhydraten als energiebron en laat de vetreserves met rust. En dat is juist niet wat je wil

4. Drink je water met een scheutje azijn

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het mixen van je dagelijkse hoeveelheid water met azijn je vetverbranding stimuleert. Per liter water voeg je twee theelepels azijn toe om ervoor te zorgen dat je lichaam minder vet opslaat. Door het zure in azijn stimuleer je niet alleen je vetverbranding, het verlaagt ook je bloedsuikerspiegel, je insulinegehalte én het verbetert je stofwisseling. Tip: gebruik voor dit trucje appelazijn. Het zou beter werken dan normale azijn en het smaakt net iets lekkerder.

5. Vervang je koolhydraten door eiwitten en vetten

Eerder schreven we al over het keto-dieet. Door je koolhydraten te vervangen door eiwitten en vetten laat je je lichaam geloven dat je uitgehongerd bent. Door dit te doen, gaat je lichaam over op je vetreserves. Daarnaast verlaag je je bloedsuikerspiegel met het minderen op je koolhydraten. Producten met weinig tot geen koolhydraten zijn bijvoorbeeld vlees, bladgroenten, bovengrondse niet-zetmeelrijke groenten zoals broccoli, bloemkool en spinazie, vetrijke zuivelproducten zoals brie 60+ en zure room, kokosolie en olijfolie.

tips om snel te kunnen afvallen

6. Eet alleen koolhydraten op sportdagen

Een andere manier om slim om te gaan met koolhydraten, is om ze alleen te consumeren op de dagen dat je gaat sporten. Daarmee zorg je ervoor dat je alleen koolhydraten eet wanneer je de energie ook echt nodig hebt, waardoor er geen koolhydraten overblijven en je lichaam ze dus ook niet opneemt als vetreserves. Vergeet niet ook om dan extra eiwitten te consumeren, dat stimuleert namelijk het spierherstel.

7. Stimuleer je vetverbranding door suikervrije kauwgom

Volgens een onderzoek aan de Glasgow Caledonian University zou het eten van suikervrij kauwgom kunnen helpen om je te laten minderen met snacken na een maaltijd. Wanneer je klaar bent met je ontbijt, lunch of avondeten pak je een suikervrije kauwgom en blijf je kauwen tot je er genoeg van hebt. Door te blijven kauwen voorkom je dat je ná het eten nog even een kleine (en bijzonder ongezonde) snack pakt. Dus gooi de zakken snoep en de repen chocolade weg en leg je kast vol met suikervrije kauwgom.

8. Zet je raam open in de nacht om je vetverbranding te stimuleren

Ook al hebben heel veel mensen een hekel aan kou, je stimuleert je vetverbranding er aanzienlijk mee. Doordat je lichaam het kouder heeft, moet het veel meer moeite doen om op een gezonde lichaamstemperatuur te blijven. Daarmee stimuleer je de vetverbranding. Zet dus vaker je raam open tijdens het slapen en neem af en toe een koudere douche. Het zijn niet de meest comfortabele dingen om te doen, maar daarmee behaal je wel sneller je doel om te kunnen afvallen.

9. Vermijd voedingsproducten met veel zout voor een goede vetverbranding

Wanneer je veel zout eet, hou je ook meer vocht vast. En vocht ben je liever kwijt dan rijk. Deze truc zorgt er dan wel niet voor dat je ook echt vet verbrandt, maar met dit trucje is het mogelijk om veel kilo’s kwijt te raken. Doordat je minder vocht vasthoudt, kan je hiermee ruim twee tot drie kilo kwijtraken. Daarnaast is zout niet goed voor je organen, dus ga je ook een stuk gezonder leven.

Hoe kan je snel afvallen?

10. Interval trainingen zorgen voor het stimuleren van de vetverbranding

Ondanks je door al deze tips niet elke dag in de sportschool hoeft te staan, boek je tóch sneller resultaat als je soms even gaat sporten. Dat kan je in de sportschool doen, maar je kan ook thuis gaan sporten.

De meest productieve manier om te sporten en daarmee vet te verbranden, zijn interval oefeningen. Je wisselt tijdens zo’n training intervallen van hoge intensiteit met korte periodes van rust. En om de training intensiever te maken, hoef je niet lang te sporten. Je kunt de momenten van rust korter maken, of de intensieve intervallen iets langer. En bij een interval training is je afterburn-effect veel hoger dan bij een normale trainingen, wat betekent dat je ná de training nog veel meer calorieën verbrandt.

Naast het stimuleren van de vetverbranding heb je wellicht nog wat inspiratie nodig voor de oefeningen die je thuis kan doen. Of je kiest een sport uit deze 10 intensieve sporten om af te vallen.