Lichamelijke gevolgen op de korte termijn

De lichamelijk gevolgen op de korte termijn hebben de meesten van ons wel ervaren. Zo ben jij ongetwijfeld ook weleens wakker geworden met enorme koppijn. Ook komt het voor dat men moet braken of zeer onrustig slaapt na het drinken van (te veel) alcohol.

 

Gevolgen mentale gezondheid

De Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding beweren dat 54% van de Nederlanders alcohol associeert met gezelligheid. Het drinken kan zorgen voor ontspanning, omdat het de hersenactiviteit vermindert. Het dagelijks drinken van alcohol zorgt ervoor dat je minder goed kan concentreren en het korte- en langetermijngeheugen wordt verslechterd. Daarnaast kan het gebruik van alcohol psychische klachten aanwakker of verergeren. Dit kan leiden tot depressies en hallucinaties.

Invloed op gedrag

Je gedrag wordt beïnvloed door het verdovende effect van alcohol op de hersenen. Je kan minder goed nadenken en wellicht emotioneler reageren dan normaal. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Er zijn namelijk veel ongevallen door overmatig alcoholgebruik, bijvoorbeeld huiselijk geweld, vechtpartijen en verkeersongelukken. Jaarlijks zijn er ongeveer 30.000 ziekenhuisopnames waarbij alcohol een rol heeft gespeeld.

Verhoogde kans op kanker

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot kanker. Uit onderzoek van het KWF Kankerbestrijding blijkt dat 12.000 mensen per jaar darmkanker krijgen en ongeveer 4.500 mensen overlijden aan deze ziekte. Het zijn vaak de organen/gebieden die te maken krijgen met de inname en/of verwerking van alcohol, zoals de lever.

gevolgen elke dag drinken

Om de kans op kanker te verminderen is het echt beter om alcohol volledig te vermijden. Echter is het voor veel mensen niet makkelijk om te stoppen met alcohol te drinken, omdat ze een drankje vaak lekker en gezellig vinden.

Alcoholverslaving

Sommige mensen vinden een uitweg voor hun problemen of gevoelens in het drinken of zijn nou eenmaal gevoelig om verslaafd te raken aan alcohol. Er is sprake van een alcoholverslaving wanneer je alcoholgebruik leidt tot dagelijkse beperkingen. Het is belangrijk om hulp te zoeken, als je dat nodigt hebt. Voor vragen of hulp kan je altijd bij je huisarts terecht. Samen kunnen jullie kijken of er sprake is van een alcoholprobleem.

Hou jij van een drankje, maar vind je het moeilijk om cocktails links te laten liggen? Bekijk dan onze lijst met alcoholvrije cocktails.