Makkelijk afvallen zonder ingrijpend dieet

Het lijkt een snel verkooppraatje: afvallen zonder een dieet te volgen, toch is dat hetgeen waar het om gaat. Gewicht verliezen gaat namelijk om gedragsverandering. Is die verandering blijvend, dan heeft dat effect op je lichaamsgewicht. Je gebruikt immers de kennis over je eigen lichaam om te weten wat je wel of juist niet zou moeten consumeren. Dat is makkelijker dan je denkt en aan de hand van 10 voorbeelden laten we je zien dat het eigenlijk heel eenvoudig is.

Zet een timer voor je maaltijden

Minder eten is de beste manier om af te vallen. Dat lijkt lastig omdat je gewend bent te denken dat je dan ook weer snel wordt overvallen door een hongerig gevoel. De waarheid is dat je eerder te snel eet. Hierdoor geven je hersenen te laat het signaal af dat je vol zit, met als gevolg dat je meer eet dan noodzakelijk is. Dit kun je eenvoudig oplossen door een timer te gebruiken. Neem gewoon twintig minuten om de maaltijd naar binnen te werken. Maak er geen wedstrijd van, maar geniet van je eten.

afvallen simpel

Eet minder vlees

Vlees is lekker, maar vegetarisch eten is net zo gezond en in veel gevallen zelfs gezonder. Vegan maaltijden bevatten in ieder geval minder suikers en calorieën en zijn dankzij de groenten juist rijk aan vezels. Heb je ooit wel eens een vegan gezien met overgewicht? Nou dan!

Hang je smalle kleren op

Een goede motivatie kan een uitstekende stimulans zijn om het gevecht tegen het gewicht vol te houden. Zoek een kledingstuk op dat je vroeger ontzettend graag droeg, maar wat je nu met geen mogelijkheid weer aan krijgt. Door daar elke dag naar te kijken word je steeds geconfronteerd met het doel en wordt het eenvoudiger om het vol te houden.

Slaap meer

Een goede nachtrust is nog altijd een uitstekend middel in het gevecht tegen de kilo’s. Slaap je goed, dan heb je meer energie beschikbaar en minder behoefte aan snelle suikers die je weliswaar energie geven, maar ook zorgen voor extra gewicht. Aan de andere kant produceert je lichaam meer ghreline als te te weinig slaapt. Dit hormoon reguleert het honger gevoel waardoor je dus meer gaat eten als je minder slaapt. Een uurtje langer blijven liggen, kan dus een behoorlijk verschil betekenen.

slaap

Serveer meer groenten

Vlees is wellicht lekker, maar te snel zijn we geneigd om de hoeveelheden te overdrijven. Wil je echt afvallen, zorg er dan voor dat je voldoende groenten eet. De meeste groenten zijn trouwens rijk aan vezels wat er voor zorgt dat je lichaam meer energie verbruikt om het te verteren. Dat komt er dus op neer dat je dankzij het eten van meer groenten, je ook meer kilo’s kwijt kunt raken.

Kies voor volkoren

Vergeet heel even de koolhydraten als het gaat om volkoren brood en pasta. Waar het namelijk veel meer om gaat is de hoeveelheid vezels. Volkoren brood en pasta bevatten veel vezels die niet alleen gezond zijn, maar je ook actief houden. Het andere goede nieuws: volkoren producten bevatten ook minder calorieën en hebben een gunstige invloed op je cholesterol. Doen dus.

Ontwijk suiker

Hoe moeilijk het ook is om suiker te ontwijken in de dagelijkse voeding, toch is het de moeite waard. Kies gewoon voor light en je bespaart al snel de helft op je dagelijkse suikerconsumptie. Suiker in de koffie kun je eenvoudig vervangen door zoetjes. Wil je het helemaal goed doen, drink dan gewoon water met citroensap.

afvallen drinken

Drink minder alcohol: afvallen en andere voordelen

Je zou het niet zeggen, maar ook alcohol is een dikmaker. Wil je afvallen, dan is de makkelijkste stap om wat minder uitbundig te drinken. Combineer je dit met een regelmatig bezoek aan de sportschool, dan verdwijnt dat buikje al snel als sneeuw voor de zon. Bovendien kent stoppen met alcohol drinken vele voordelen.

Eet thuis

Regelmatig buiten de deur eten is het recept om aan te komen. Dat geldt ook voor het bestellen van eten bij de lokale cateraar. Kook je zelf, dan weet je wat je eet, bovendien is het minder verleidelijk om een biertje of een wijntje bij het eten te nemen. Zo beperk je niet alleen de hoeveelheid eten, maar je hebt ook invloed op de samenstelling van je maaltijd.

Kies een kleiner bord

De kans is groot dat je meer opschept als je een groot bord hebt. Zo’n klein beetje eten op een groot bord is immers ook geen gezicht. Het nadeel is wel dat je dan ook meer eet en dus meer aankomt. Dat is dus net niet de bedoeling. Gebruik je een kleiner bord, dan eet je automatisch minder. Handig toch?