Voordelen van veganistisch eten op het afvallen

1. Minder keuze zorgt voor verminderde inname

Veganistische diëten beperken veel voedingsmiddelen die typisch zijn voor een standaard dieet. Dit betekent vaak dat de typische veganist minder voedsel zal eten omdat er minder voedselopties voor hen beschikbaar zijn. Zo krijgen ze automatisch minder calorieën binnen, die je er niet af hoeft te trainen. Klinkt als een logisch voordeel van veganistisch eten.

2. Soort voeding

Het voedsel dat je op een veganistisch dieet kunt eten bevatten vaak meer vezels dan de standaard voedingsmiddelen. Vezelrijk voedsel heeft het kenmerk de darmen te vullen. Daarbij bevat vezelrijk voedsel ook vaak veel water (denk aan fruit en groenten). Ze kunnen ook meer kauwen vereisen, wat het algehele eten vertraagt en hongerhormonen vermindert.

3. Onderzoek

Een meta-analyse van 2015 ondersteunt dit. Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen in de vegetarische dieetgroepen aanzienlijk meer gewicht verloren dan die in de niet-vegetarische dieetgroepen. Nog opmerkelijker: de mensen in de subcategorieën van de veganistische groepen verloren zelfs meer gewicht dan degenen die een lacto-ovo-vegetarisch dieet aten (een dieet dat o.a. wordt gebruikt om af te vallen).

Hoewel deze gegevens veelbelovend zijn als het gaat om afvallen, suggereren niet alle gezondheidsexperts een veganistisch dieet als de beste aanpak voor gewichtsverlies.

veganistisch afvallen

Nadelen van veganistisch eten op het afvallen

1. Voorwaardes van expert

“Ik raad meestal niet aan dat mensen die zich concentreren op gewichtsverlies een veganistisch dieet gaan volgen. Ik denk dat het dieet de andere dingen zoals plezier en tevredenheid minimaliseert en daardoor gewichtsverlies boven geluk plaatst”, zegt Willow Jarosh, MS, RD van Willow Jarosh Nutrition in NYC tegen Men’s Health.

Het is namelijk belangrijk om te onthouden dat veganistische diëten nogal beperkend kunnen zijn. Het kan vaak al heel lastig zijn om jezelf bepaalde ‘verboden maaltijden’ op te leggen (denk aan fastfood), en een veganistisch dieet minimaliseert dat nog veel meer. Het is belangrijk dat je tijdens het afvallen wel goed in je vel blijft zitten, en dat kan bijvoorbeeld door jezelf af en toe te belonen. Wanneer je kiest voor een veganistisch dieet om af te vallen, kan dit moeilijk zijn.

2. Levenslang commitment

Om op gewicht te blijven na het afvallen zul je (wellicht in mindere mate) door moeten gaan met het dieet dat je hebt gevolgd. Veganisme kan veel van je vergen wanneer je kiest het vol te houden. Het zal een aanzienlijke invloed op je leven gaan hebben: etentjes, uitgaan met vrienden en reizen zal moeilijker worden. Ook zul je je constant bewust moeten zijn van alles dat je eet. Het is de vraag of je klaar bent om dit commitment aan te gaan.

3. ‘Vegan junk food is still junk food’

Niet alles dat vegan is, is per se goed voor je gezondheid. Vegan koekjes, donuts, frietjes, frisdrank en gefrituurde tofu zijn vegan, maar net zo slecht voor je als non-vegan snacks. Dit is een veel gemaakte fout wanneer je wilt afvallen, dus bij deze ben je gewaarschuwd.

Toch maar besloten dat het vegen-dieet niks voor jou is? Lees dan eens het artikel over afvallen door middel van juices. Wie weet past het beter bij jou.