1. Bewaar de accu goed

De accu is een belangrijk onderdeel in het schoonmaken van je e-bike. Als je de accu eventjes niet gebruikt, is het belangrijk om hem op een goede manier op te bergen. Leg de accu in een droge ruimte waar de temperatuur tussen de 15 en de 20 graden blijft. Zorg ook dat er geen zonnestralen op de accu komen. Het batterijpercentage van de accu zou tussen de 30 en 60 procent moeten zitten. Anders slijt die sneller.

e-bike schoonmaken onderhoud

2. Houd het schoon

Ten eerste moet je de accu van de fiets halen. Gebruik vervolgens een vochtige doek om deze schoon te maken. De stekkerpolen kan je lichtelijk invetten met batterijvet. Laat geen water de accu inlopen want dit kan permanente schade toebrengen.

3. Zo kan jij je accu het best opladen

Leg de accu bij het opladen in een droge omgeving. Op kamertemperatuur als het even kan. Je kan de accu gerust van de oplader afhalen tijdens het opladen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit totaal niet schadelijk. Wel moet je oppassen met het gebruiken van een andere oplader dan de originele. Dat kan namelijk wel schade aanbrengen.

elektrische fiets

4. Vergeet het schoonmaken van de e-bike zelf niet

Als de accu niet meer op de fiets zit, kan je de fiets zelf gaan schoonmaken. Displays die je niet van de fiets af kan halen moet je bedekken met folie om beschadiging te voorkomen. Je kan normaal afwasmiddel gebruiken om de fiets schoon te maken maar ook kan je speciaal afwasmiddel kopen voor e-bikes. Gebruik een zachte spons bij het schoonmaken.

5. Check je e-bike na het schoonmaken

Nadat je klaar bent met schoonmaken van je e-bike is het goed om even alles door te lopen: werkt het zoals het moet werken? Tot slot kan je de ketting nog voorzien van een laag smeer. Je bent nu helemaal klaar om de wegen te trotseren met je schone e-bike.

Mocht je nou nog iets willen toevoegen aan je e-bike zijn deze gadgets een aanrader. Als je nog geen elektrische fiets hebt, maar er wel éentje wil kopen kan je bij de Lidl terecht.