E-bikes maken fietsen makkelijker. Zonder er veel energie in te stoppen bereik je al hoge snelheden. Toch zijn er ook mensen die het nog een stukje sneller zouden willen. En dat kan, door het opvoeren van je e-bike.

Is je e-bike opvoeren illegaal?

Ten eerste moet je je realiseren dat het inderdaad illegaal is om je e-bike op te voeren. Een e-bike kan maximaal een snelheid van 25 kilometer per uur halen. Boven deze snelheden zijn er meer gevaren en is de kans op ongelukken groter. Daarom ben je ook niet meer verzekerd op het moment dat je op een opgevoerde e-bike fietst. Wees je dus bewust van de risico’s. Als je dan al boven de maximaal toegestane snelheid komt is het aan te raden om een helm te dragen.

Hoe moet je een e-bike opvoeren?

Het klinkt misschien ingewikkeld om je e-bike op te voeren maar dat valt eigenlijk reuze mee. Je kan op verschillende manieren je e-bike opvoeren. Je kan hem laten opvoeren door een specialist of je kan een apparaatje kopen dat de motor misleidt. Je moet dit apparaatje op je fiets monteren.

hoe e-bike opvoeren

Vaak zorgt het apparaatje ervoor dat de motor denkt veel minder snel te gaan dan hij daadwerkelijk gaat. Je kan met een opgevoerde e-bike dan ook vaak een maximale snelheid behalen van 50 kilometer per uur. Dat is toch wel twee keer zo hard als een niet opgevoerde e-bike. Je zal tussen de 120 en 200 euro neer moeten leggen om je e-bike op te voeren. Je hebt veel veel verschillende merken die in deze prijscategorie liggen.

Beter alternatief

Als je je e-bike wil gaan opvoeren is het misschien beter om een vervoersmiddel te kopen dat bedoeld is om deze snelheden te bereiken. Zo voorkom je dat je in de problemen raakt want het brengt risico’s met zich mee.