E-bikes worden gestolen

De elektrische fiets is ontzettend in opkomst. Vorig jaar werden er maar liefst 420 duizend e-bikes gekocht. Toen de e-bike op de markt kwam werd die vooral aangeschaft door ouderen. Nu lijkt de elektrische fiets het grote publiek bereikt te hebben. Jongeren, scholieren, forenzen; inmiddels gebruikt iedereen ze. De gemiddelde e-bike is tegenwoordig zo’n 2.000 euro waard. Dit is natuurlijk ontzettend veel geld en ook criminelen zijn daarvan op de hoogte.

Stijging van 40 procent

Vorig jaar is het aantal gestolen e-bikes gigantisch gestegen, namelijk met 40 procent. Wat vooral opvalt is dat een elektrische fiets van een 16 tot 20 jarige drie keer zo veel wordt gestolen dan die van een 55-plusser. Hier is wel een verklaring voor. Het zou komen doordat ouderen de e-bike gebruiken voor recreatief gebruik waardoor die aan het eind van de dag vrij veilig wordt opgeborgen. Jongere mensen gebruiken hem echter vaak meer voor praktische doeleinden: om bijvoorbeeld naar school, studie, werk of vrienden te fietsen. Hierdoor komt de e-bike op plekken te staan waar die relatief makkelijk gestolen kan worden.

e-bike gestolen

Georganiseerde misdaad

Doordat er zo veel e-bikes worden gekocht ontstaat er ook de ruimte voor georganiseerde misdaad. Dit betekent dat er op grote schaal elektrische fietsen worden gestolen. Door de hoge waarde van e-bikes kunnen criminelen hier veel geld mee verdienen en ze pakken deze mogelijkheid dan ook met beide handen aan.

Zo wordt je e-bike niet gestolen

Natuurlijk wil je niet dat jouw e-bike de volgende is die wordt gestolen. Zet je fiets dan dus ook met twee sloten vast: met een ringslot en een kettingslot. Het is ook beter om hem waar mogelijk in een bewaakte stalling te plaatsen. Ben je nog steeds bang dat die gestolen wordt?  Dan kan je een e-bike kopen met een chip erin. Deze fietsen worden na diefstal nog vaak teruggehaald.