Een ongezonde levensstijl

In je twintiger jaren kwam je er nog mee weg om een aantal keer per week op stap te gaan en veel junkfood eten. Oke, het begon al lastiger te worden dan in je late tiener jaren, maar het was nog prima te doen. Wanneer je richting en over de 30 jaar wordt, is je lichaam hier simpelweg wat minder goed tegen bestand. Echter komen er meer verantwoordelijkheden om de hoek kijken en zijn een goede gezondheid en weerstand essentieel om goed te kunnen functioneren. Het maken van een gezonde maaltijd hoeft geen uren voorbereiding te kosten. Er zijn genoeg simpele gerechten die gezond zijn. En anders hebben we nog meer tips om gezonder te eten.

Roekeloos rijden

Er bestaat een grote kans dat een aardig gedeelte van jouw dag wordt doorgebracht in de auto. Van huis naar werk, van werk naar huis, noem maar op. Je kan bijna niet zonder. Frustraties hier en daar zijn dan ook onvermijdbaar, maar op een bepaalde leeftijd dien je hier ook als een volwassenen mee om te gaan. Je begint toch voor sommigen een voorbeeldfunctie in te nemen.

Dertiger tips jaren levensfase MAN MAN

Gamen als een puberende tiener van 30 jaar

Met de ontwikkeling van games tegenwoordig is een paar potjes achter de Playstation of Xbox helemaal niet erg. Met verantwoordelijkheden en verplichtingen is het wel zaak om dit binnen de perken te houden. Tot 2 uur ’s nachts schreeuwen naar je beeldscherm wanneer je de volgende dag fit op werk moet zijn, is in de meeste gevallen niet het beste idee. Met je al drukke agenda zullen vrienden en familie het waarschijnlijk ook wel kunnen waarderen wanneer je wat meer tijd voor hen vrij maakt in plaats van je console.

Je leefomgeving niet op orde hebben

Een studentenhuis was perfect voor je twintiger jaren. Ook was thuis wonen nog niet echt een probleem. Wanneer je de 30 jaar bereikt, is het echter wel tijd voor een volwaardig eigen plekje. Netjes, ruimtelijk en passend bij je levensstijl. Het is een belangrijk teken van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid wanneer jij jouw leefplek volledig op orde hebt.

Dingen MAN MAN

Overmatig alcoholgebruik

Een drankje op zijn tijd is heerlijk – en zelfs aan te raden. Het is een fijn relax momentje en op veel gelegenheden zul jij je er net iets losser door opstellen. Elk weekend stom dronken de kroeg uit lopen is iets wat je moet bewaren voor dat uitzonderlijke vrijgezellenfeest. Regelmatig teveel drinken wordt niet meer gezien als stoer en leuk, maar eerder als een daadwerkelijk probleem dat je moet verhelpen.

Je financiën niet op orde hebben

Vroeger kon je misschien nog bij je ouders aankloppen of terugvallen op die spaarrekening die zij voor jou hadden opgespaard. Nu je 30 jaar of ouder bent dien je dit toch echt zelf op orde te hebben. Een kapotte wasmachine valt onder de  kosten waar je misschien niet van uit gaat, maar wel op moet kunnen anticiperen. Hoe lastig het ook kan zijn, begin dus met sparen. Zo kan je onvoorziene kosten makkelijk opvangen en leg je een goede basis voor de toekomst.

Geen ambitie

Waar de invulling van je weekenden nog één van de belangrijkste aspecten was die jou omschreven in je twintiger jaren, is dat nu toch echt voorbij. Je baan en plek waar je staat in het leven zijn dingen die jou voor het merendeel maken tot wie je bent. Op je 21e hoef je echt nog niet op weg te zijn naar jouw droombaan, of zelfs precies duidelijk te hebben wat deze droombaan is. Rond je dertigste dien je toch stappen te hebben gemaakt, of te maken op weg naar waar jij wilt zijn. Het draait allemaal om je persoonlijke ontwikkeling.

Dingen MAN MAN

Er onverzorgd uitzien

Na zoveel levensjaren is het hebben van een eigen stijl geen hogere wiskunde meer. Toch? Of je nu mee gaat met de laatste modetrends, er iets meer uitspringt met extravagante kleding of alles heel minimalistisch houdt, het maakt niks uit. Zolang het maar verzorgd is. Stel je verantwoordelijk op. Net zoals je leefomgeving en gezondheid moet je ook voor je eigen stijl en voorkomen zo goed mogelijk zorgen.

Vind je jouw eigen voorkomen toch net wat te oud worden? Deze tips om er jonger uit te zien helpen je vast.