Detective series bij NPO

Onder invloed van internet raakt de tv steeds meer in het gedrang. De concurrentiestrijd is moordend. Toch is tv zeker niet uitgespeeld. Twee dingen die nog altijd goed blijven scoren op de publieke omroep zijn natuurseries en Europese detective series. Die eerste groep krijgt van Netflix al tegenstand met Our Planet – onlangs de best bekeken titel op Netflix in het Verenigd Koninkrijk.

Die tweede groep zorgt ervoor dat mensen nog geregeld op de publieke omroepen afstemmen. Reden voor de NPO om daar op in te springen. Dus vis die afstandsbediening maar tussen de kussens van de bank uit en richt hem op dat grote vierhoekige object aan de muur, want juni is Detectivemaand bij NPO. Wij hebben vier titels voor je waar je op willen wijzen.

 

Jägarna

Nieuw onder de detective series is het Zweedse Jägarna. De titel is Zweeds voor The Hunters. Het verhaal van Jägarna doet een beetje denken aan The X-Files, maar dan zonder alle sci-fi. Erik Backström (Rolf Lassgård) is een voormalig rechercheur die teruggetrokken in de bossen woont. Als hij een ondernemer te hulp schieten die belaagd wordt door milieuactivisten, raakt Erik onverhoopt betrokken bij een moordonderzoek. De ontdekking van een geheim van Markus heeft grote gevolgen voor Erik. Deze serie is een vervolg op een gelijknamige film uit de jaren 90, met eveneens Lassgård als Erik Backström. Jägarna is vanaf donderdag 6 juni op NPO2 te zien.

 

Strangers

Hoewel Strangers een van de vele Britse detective series is, speelt deze zich voornamelijk af in Hong Kong. De vrouw van professor Jonah Mulray (John Simm), Megan, woont en werkt de helft van het jaar in Hong Kong. Mulray zelf is nog nooit in Hong Kong geweest. Vliegangst houdt hem aan de Britse grond in Londen. Als Megan plots omkomt bij een tragische auto-ongeluk, doet het Mulray zijn angst voor vliegtuigen toch te overwinnen om het lichaam van zijn vrouw te identificeren. Al gauw komt hij achter een schokkend geheim over zijn wijf. Het acht-delige eerste seizoen wordt vanaf vrijdag 7 juni op NPO2 te uitgezonden.

 

Silent Witness

Dat de Britse BBC serie Silent Witness al lang meegaat, is een understatement. Met de aankondiging van een 23ste seizoen is dit een van de langstlopende detective series aller tijden. De serie debuteerde in 1996 in Engeland en is altijd goed blijven presteren. Tijdens de NPO Detectivemaand kan je gaan genieten van seizoen twintig. Volgens de seriemakers is de show altijd herkenbaar gebleven door de visuele stijl en het behandelen van gewaagde thema’s. Ook in seizoen twintig is Emilia Fox in de rol van Nikki Alexander een van de hoofdrolspelers. Het is een rol die ze als sinds seizoen 8 vervult. Seizoen twintig van Silent Witness is vanaf zaterdag 8 juni op NPO1 te volgen.

 

Endeavour

Endeavour is een prequel serie van het langlopende Inspector Morse en begon in 2012. Seizoen zes speelt zich af in 1969. Het oude team van inspecteur Endeavour Morse (Shaun Evans) werkt verspreid door Oxfordshire. De brute moord op een schoolmeisje brengt het team weer bij elkaar. Op die manier komt Endeavour Morse weer samen te werken met de ervaren Fred Thursday (Roger Allam). Ook Reginald Bright (Anton Lesser) komen ze zo weer tegen. In dit seizoen komen ze achter een intensief complot waar onverwachte namen bij betrokken zijn. Een zevende seizoen is besteld door de BBC en het zesde seizoen is vanaf woensdag 12 juni bij NPO1 te bekijken.

 

Liever een Mexicaanse gevangenisserie? Check het heftige El Recluso op Netflix.