Misdaadserie in Mexico

Mexicaanse gevangenissen zijn doorgaans geen pretje. Hopelijk heb je er geen persoonlijke ervaringen mee. Maar dat je er liever niet belandt, moge duidelijk zijn. Terwijl de VS jaarlijks te maken heeft met duizenden migranten uit Mexico, wordt dat land verscheurd door drugsbendes die de straten onveilig maken. Er valt nauwelijks tegen op te boksen, mede door corruptie op overheidsniveau. Ook binnen de gevangenismuren is het levensgevaarlijk. De consequenties van de drugsoorlog reiken inmiddels tot in de VS. Een film als Sicario laat goed de conflictsituatie rond de grens zien. Met de nieuwe Netflix-serie El Recluso, die als Engelstalige titel The Inmate heeft, lijkt Mexico een goed antwoord te hebben op die film. Het laat van het conflict de Mexicaanse kant zien, die minstens zo belangrijk is als de Amerikaanse.

El Recluso

 

El Recluso

Zorg dat je je zuurstoftank bij de hand hebt, want El Recluso laat er geen gras over groeien. Vanaf het eerste moment raakt El Recluso je alsof iemand je een emmer ijskoud water in het gezicht gooit. We zien drie doden en een man. Hij kijkt vanachter gordijnen naar buiten. Hij ziet heel veel politie voor zijn huis met de wapens op hem gericht. Hij weet het appartement uit te komen. Wat volgt is een achtervolging te voet over daken en door nauwe straten, waarbij het een wonder is dat hij zijn enkels niet breekt. Die man is Amerikaanse oud-marinier Lázaro Mendoza (Ignacio Serricchio).

El Recluso

Als de dochter van een Amerikaanse rechter (Guy Ecker) ontvoerd wordt, stelt hij Mendoza aan om undercover te gaan in de La Rotunda-gevangenis. Hij wordt zogenaamd veroordeeld voor een drievoudige moord en gaat proberen de gang te infiltreren die achter de kidnapping zit. Op die manier hoopt Mendoza erachter te komen waar dochter Linda vastgehouden wordt, zodat hij haar kan bevrijden en haar leven te redden. Zo eenvoudig en zonder gevaar is de operatie niet aangezien La Rotunda een van de zwaarste gevangenissen van heel Mexico is.

Zinderend en bloedstollend

Liefhebbers van series als Narcos en Breaking Bad is het zeker aan te raden eens een keer een kijkje te nemen bij El Recluso. Qua sfeer zit het namelijk tussen die twee titels in. De Mexicaanse hitte kan je haast voelen van je laptopscherm als je je door deze zinderend hete serie laat meevoeren in een bingewatch-avond. Want deze serie heeft het vizier op realisme staan. Dat betekent dat we een keiharde indruk van de cultuur binnen de gevangenismuren en op de binnenplaatsen krijgen. Een groot deel van een gang kan dan opgesloten zitten, dat betekent nog niet dat die niet operatief kan zijn. Gaat het Lázaro Mendoza lukken Linda veilig in de handen van haar vader af te leveren? Bekijk de dertien afleveringen van seizoen één en kom erachter.

Check de trailer hieronder:

 

Zelf ervaren hoe het is om uit een gevangenis te breken? Boek dan snel bij Prison Escape.