Een bijzondere whisky kopen? Hier is je kans!

Een verzameling van meer dan 3900 flessen whisky kom je niet elke dag tegen. Zeker als het ook nog eens bijzondere whisky’s betreft, is dit een uitgelezen kans voor de echte liefhebber. Gooding was, je raadt het al, een bijzonder succesvolle zakenman die niet op een paar honderd dollar meer of minder hoefde te letten. Zijn hobby: het vinden van malt whisky’s van bijna elke distilleerderij in Schotland.

Puur uit liefde voor de drank en de manier waarop het werd geproduceerd reisde hij regelmatig naar Schotland en Ierland. Dit deed hij met slechts een doel: om een fles te kopen van elke distilleerderij ter wereld. Dat is met een verzameling van meer dan 3900 flessen aardig gelukt, zei Nancy Gooding, zijn vrouw, in een verklaring. “Richard hield echt van malt whisky en was trots op zijn verzameling. Hij deelde zijn liefde voor de godendrank graag met vrienden en mede liefhebbers in zijn café thuis.” Erg lang heeft Richard Gooding niet kunnen genieten van zijn verzameling: in 2014 overleed hij.

Zeer zeldzame (en dure) whisky’s

De meest indrukwekkende flessen in de collectie zijn afkomstig van zeldzame distilleerderijen zoals Macallan, Springbank en de persoonlijke favoriet van Gooding, Bowmore, aldus de begeleidende brochure. De omvang van de verzameling maakt dat het de grootste privé collectie whisky flessen ooit is die wordt geveild. Plaats van handeling is uiteraard in Schotland, in het plaatsje Perth. De veiling zal mogelijk zo’n 8 miljoen pond (9,5 miljoen euro) opbrengen, verwacht het veilinghuis.

Zo bijzonder zijn ze dus

De collectie wordt door de omvang, nu al ‘The Perfect Collection’ genoemd. Ian McClune, oprichter van het veilinghuis zegt dat het nooit eerder voorkwam dat een verzameling van deze omvang te koop werd aangeboden. Om je even een indruk te geven van de zeldzaamheid van de whisky’s in de collectie van Gooding, check onderstaande namen:

  • Springbank 1919 50 jaar oud
  • Bowmore 1964 Black Bowmore 29 jaar 1st edition
  • The Macallan 1926 Valerio Adami 60 jaar oud
  • The Balvenie 1937 Pure Malt 50 jaar 75cl (Milroy’s of Soho)
  • The Macallan 1926 Fijne en zeldzame 60-jarige 75cl / Amerikaanse import
  • The Macallan 50-jarige Lalique Six Pillars-collectie

De 60 jaar oude Macallan 1926 Fine and Rare heeft bijvoorbeeld een geschatte opbrengst van 1,3 miljoen dollar. Dat is overigens nog een redelijk voorzichtige schatting. In oktober 2019 werd dezelfde fles tijdens een veiling bij Sotheby’s verkocht voor 1,9 miljoen dollar. “Het aantal mensen dat deze whisky bezit of zelfs heeft geproefd, is zeer gering,” aldus whisky-expert Becky Paskin in een gesprek met Bloomberg.