Hoe moet je daten als je een verlegen persoon bent?

Daten kan een uitdaging zijn als je moeite hebt om over jezelf te vertellen of jezelf open te stellen naar anderen. Het kan zelfs als een aanval voelen wanneer iemand je dingen vraagt, die je veel liever pas in een later stadium bespreekt. Ondanks je introvert aangelegd bent, hoef je daten natuurlijk niet op te geven. Integendeel. Met een beetje voorbereiding kan jij ook zonder zorgen op een date. Check hieronder vijf goede dating tips voor verlegen personen.

 

1. Tijdslimiet

Terwijl extraverte mensen energie krijgen van anderen, geldt het tegenovergestelde voor introverte mensen. Door een lange tijd omringt te worden door een energiek persoon, kan een introvert iemand zich uitgeput voelen. Tip: stel een tijdslimiet in voor je date en bepaal wanneer je naar huis wil gaan. Ga geen hele dag naar de dierentuin, maar kies ervoor om casual samen een koffietje te drinken. Als je het naar je zin hebt, kun je er altijd nog voor kiezen om de date te verlengen.

 

2. Een actieve date

Hoewel een “drankje doen” de norm is vandaag de dag, betekent dit niet dat jij dit ook moet doen. Een date zonder actie kan ervoor zorgen dat alle nadruk op het gesprek komt te liggen. Dat kan nog weleens vermoeiend zijn. Kies daarom voor een actievere date, zodat je niet het idee hebt dat jij de ander hoeft te entertainen. Een wandeling maken of een museum bezoeken is al leuk genoeg.

 

3. Blijf in je comfortzone

Een date is al spannend genoeg. Kies daarom een activiteit waar jij je chill bij voelt. Ga niet naar een karaokebar als je er niet van houdt om in het middelpunt te staan, maar kies voor een activiteit die jou rust geeft. Het is helemaal oké om eerlijk te zijn en je date te vertellen dat je liever een rustige omgeving hebt. Stel bijvoorbeeld voor om naar een voorstelling te gaan.

hoe moet je daten als verlegen persoon

4. Een escape

Het kan gebeuren dat het toch gewoon te veel is. Dan is het helemaal oké om dit naar je date te communiceren, diegene te bedanken voor de tijd en er vandoor te gaan. Het is niet de bedoeling dat je je eigen welzijn opoffert voor iemand die je nauwelijks kent. Als je het lastig vindt om dit te vertellen, kan je ook altijd zeggen dat je nog andere plannen hebt staan. Zorg er dan voor dat je een escape hebt.

 

5. Oefen gesprekjes

Een groot probleem wanneer je introvert, onzeker of verlegen bent, is dat je weinig ervaring hebt met praten over jezelf. Een hele directe en concrete tip kan daarom zijn om de dag voor je op een date gaat al heel actief te beginnen met dingen aan jezelf te vertellen. Kies wat gebeurtenissen die je de laatste tijd hebt meegemaakt en vertel ze aan jezelf alsof je iemand anders bent en het allemaal voor het eerst hoort. Als je met jezelf oefent om over jezelf te vertellen zal je hopelijk merken dat dit tijdens de date ook wat makkelijker gaat dan anders.

 

Er kunnen zich in het verleden situaties hebben voorgedaan, waardoor je het vertrouwen in bepaalde mensen een beetje bent verloren. Last van vertrouwensproblemen? Deze tips helpen je bij het daten.