Creëer een nieuw perspectief

Dit is eigenlijk het meest rationele antwoord dat we je kunnen geven. Laat het verleden achter je en focus je op de toekomst, dit is toch makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks dat je verleden je altijd zal beïnvloeden en je blijft achtervolgen in een bepaalde zin, moet je niet vergeten dat elk persoon anders is. Alleen omdat je met iemand hebt gedate die niet te vertrouwen is, betekent niet dat iedereen met wie je gaat daten niet te vertrouwen is.

 

Zie elk persoon als een eigen individu

Het is niet nodig om iedereen over een kam te scheren en zo geef je de persoon in kwestie ook geen eerlijke kans. Door al direct een vooroordeel te hebben, zal je de persoon nooit echt zien als hoe diegene is. Zorg daarom dat je een persoon echt ziet als wie hij of zij is, zonder dat je vooroordelen hebt. Zo geef je ze een eerlijke kans.

Neem de mensen in vertrouwen die je ook daadwerkelijk vertrouwd

Dit maakt het daten ook weer heel erg leuk. Soms kan je op een date gaan met iemand, waar je toch een klein beetje over twijfelt. In plaats van in de knoop te gaan zitten met jezelf en hier heel veel over na te denken. Praat je met je beste vriend of vriendin. Hij of zij weet waarschijnlijk ook waar je vertrouwensproblemen vandaan komen. Deze persoon kan je dus vertellen of je twijfelt door je vertrouwensproblemen, of dat je twijfels wel degelijk van toepassing zijn.

Neem kleine stapjes

Je hoeft niet met megastappen vooruit te gaan. Je hoeft niet iemand vanaf de eerste dag direct te vertrouwen, dat kan ook bijna niet. Dus neem de tijd hiervoor. Het is ook maar net hoe je vertrouwen ziet, want sommige mensen vertrouwen namelijk iemand totdat dat vertrouwen gebroken wordt. Bij anderen is het zo dat ze niemand vertrouwen, totdat bepaalde mensen je vertrouwen verdienen. Je kan je langzaam openstellen naar iemand nieuws. Je kan kleine dingen met deze persoon delen en kijken hoe jij je hier bij voelt, dit alles voordat je je wat kwetsbaarder opstelt. Je vertrouwen zal gaan groeien.

Deel je vertrouwensproblemen

Door je vertrouwensproblemen te delen met de persoon waarmee je aan het daten bent, creëer je al een soort band en een ander perspectief. Zij zullen het namelijk anders aanpakken en weten dat jij met bepaalde dingen meer moeite hebt en daar ook niet moeilijk over doen. Als er iemand is die niet accepteert dat jij deze bagage met je meedraagt, dan gaat het nooit werken. Je hoeft ze ook geen details te geven waar deze problemen vandaan komen, alleen al zeggen dat je ze hebt, is genoeg.

Wees geduldig

Je hoeft niet snel te gaan, met kleine stapjes is genoeg. Hoewel daten je heel erg leuk lijkt en je blij bent dat je weer aan het daten bent, betekent dat niet dat je vertrouwensproblemen ineens weg zijn. Ze zullen soms eventjes vervagen, of je zult denken dat ze weg zijn, maar het moment dat er iets heel kleins gebeurt, zijn ze weer terug. Probeer het te accepteren en loop niet te hard vooruit.

Laat hen het voortouw nemen

Hierdoor ga je echt weten of je klaar bent voor het vertrouwen van een nieuw iemand of dat je toch wat meer tijd nodig hebt. Laat je partner de controle overnemen en laat hen plannen maken. Laat ze je ergens naartoe meenemen, iets wat jij niet kent.

Ga van kleine stapjes naar grotere stappen. Laat je date bijvoorbeeld zonder jou op stap gaan, zonder iets aan je te laten weten totdat ze thuis zijn. Als je dat aankunt, dan weet je of je echt klaar bent om iemand te vertrouwen en of je klaar bent voor meer.