Gezonder leven met een gezond dieet

Om een gezonder leven te leiden is het soms nodig een paar kilo af te vallen. Gelukkig zijn er genoeg simpele tips waarmee jij makkelijk 5 kilo zal afvallen. Een gezondere levensstijl begint bij jezelf. Gevarieerder eten, vaker sporten en andere voornemens helpen jou de juiste weg op. Toch is het soms fijn om  een stok achter de deur te hebben, of wat richtlijnen om na te streven. Een geschikt dieet is hier één van. Er zijn echter zoveel diëten dat het overzicht snel kwijtraakt. Het Amerikaanse U.S News & World Report stelt ieder jaar een Top 40 op van beste diëten. Al acht jaar achter elkaar won één specifiek dieet: het DASH dieet.

DASH dieet

DASH dieet tegen hoge bloeddruk

De overduidelijke winnaar heeft de naam DASH-dieet, wat staat voor “Dietary Approaches to Stop Hypertension”. In het Nederlands vertaald komt dit neer op “benaderingen op het gebied van diëten om hypertensie tegen te gaan”, waarbij hypertensie een (te) hoge bloeddruk inhoudt. Niet zozeer het afvallen, maar het gezonder maken van een lichaam staat dus centraal bij het DASH dieet. Dit sluit aan bij de visie van de oprichters van het dieet: het NHLBI (National Heart Lung and Blood Institute) Twintig jaar geleden werd het dieet door hen in het leven geroepen en het blijkt al jaren een succes.

Het succes van het DASH dieet

Dat het dieet al langer een succes is, wordt wel duidelijk aan de prijzen. Het DASH dieet heeft niet alleen de nummer 1 positie voor acht keer op rij in de wacht gesleept. Ook won het dieet prijzen in de categorieën “gezond voor het hart”, “makkelijkst te volgen” en “gezond eten.” Op deze manier wordt dus duidelijk dat het DASH dieet werkt en zowel gezond áls makkelijk is. Reden dus om het ook te proberen. Maar wat mag je nou wel en niet eten volgens dit dieet?

Dash dieet

Wat mag wel, wat mag niet?

Het dieet richt zich op het binnenkrijgen van zo weinig mogelijk suiker en vet. In plaats daarvan worden er voornamelijk koolhydraten genuttigd. Een dagelijkse hoeveelheid eten zou dus neerkomen op 5 porties fruit; 2 porties groente; 8 porties volkoren granen; 2 porties mager vlees en 5 porties bonen, noten en/of zaden. Hierbij kan je ook nog 2 à 3 porties magere zuivel nuttigen. Helaas ontbreken de ongezonde snacks en glazen bier aan dit dieet. Wil je toch cheaten? Kies dan voor één van de tien beste ontbijten om gewicht te verliezen.