Charismatische lichaamstaal

Charismatische mensen weten de aandacht te pakken en deze vast te houden. Dit heeft deels te maken met je looks, maar dat wil niet zeggen dat je er persé goed uit moet zien. Het is niet hoe je lichaam eruit ziet, maar hoe je jouw lichaam gebruikt. Wanneer je communiceert zijn met name je handen en gezicht een belangrijke factor. Expressief zijn trekt namelijk de aandacht, zo helpen handgebaren bij hetgeen wat je duidelijk wilt maken. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf kenbaar maakt. Maak jezelf groot door je borst naar voren te duwen en rechtop te gaan staan. Maar het is je gezicht dat het verschil maakt; iemand een grote, warme lach geven zorgt ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt. Het laat zien dat je hem aardig vindt. Oogcontact maken maakt je benaderbaar en is het teken van een open houding. Het laten zien van je emoties en een vriendelijk knikje tijdens een gesprek, laat zien dat je luistert en geïnteresseerd bent.

don draper charisma man man

Focus op overeenkomsten

Soms heb je het gevoel dat je iemand al jaren kent, terwijl je pas net met die gene in gesprek bent. Ook al hebben jullie compleet verschillende persoonlijkheden en levens, charismatische mensen geven jou het gevoel dat ze je begrijpen. Dit doen zij door te focussen op overeenkomsten –  zoals ervaringen, interesses of meningen. Wanneer je in gesprek bent dan merk je dat sommige mensen écht naar je luisteren – zij zeggen dingen als “ja” of “precies” of “ik begrijp wat je bedoelt”. Ze bevestigen wat jij zegt en laten jou weten dat ze je begrijpen. Het is iets kleins, wat je normaliter misschien niet eens opvalt, maar het maakt hen ontzettend sympathiek. Wat charismatische mensen echter onderscheid, is de manier waarop ze laten weten dat ze het niet met je eens zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld door te zeggen “ik begrijp wat je bedoelt, maar..” Dit is een manier van communiceren waarbij je een ander volledig in zijn waarden laat, maar wat jou de ruimte geeft om jouw mening te delen en misschien wel de ander te overtuigen.

Wees kwetsbaar

Mannen vinden het over het algemeen lastig om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Dit heeft met name te maken met het feit dat we onze zwaktes willen verbloemen en het liefst niet te veel over onze gevoelens praten. Het is echter heel krachtig om je mindere kanten te delen en openbaar te maken. Op die manier kunnen anderen hier rekening mee houden en jou wellicht helpen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je anderen met jouw problemen opzadelt, maar het is nog vervelender om iemand teleur te moeten stellen door iets wat je niet kunt waarmaken. Wees open en blijf wie je bent, op die manier ben jij de beste versie van jezelf. Sympathieke en charismatische mensen spreken hun gevoelens uit om schade te voorkomen.

charismatische

Neem de leiding

Een van de belangrijkste eigenschappen van charismatische mensen is dat ze de leiding nemen. Ze zijn zich ervan bewust dat zij de gene zijn die dingen kunnen veranderen. Stel je voor dat je op een feestje of evenement bent waar je niemand kent. Dan is het voor veel mensen een natuurlijke reactie om lekker onderuit te gaan zitten en te wachten totdat je voorgesteld wordt. Charismatischere mensen zijn daarentegen de mensen die jou introduceren. Zij zien nieuwe mensen ontmoeten als een gift, zij zijn opzoek naar nieuwe vrienden en contacten. Zij zijn ook de gene die mensen voorstellen aan andere die ze voorheen nog niet kende. Het lijkt dus alsof charismatische mensen altijd op de voorgrond zijn en hoewel dat ook zo is, gaat het nooit over hen zelf. Zij zullen nooit een ander belachelijk maken of over zichzelf opscheppen. Wat me brengt bij het volgende:

De ander complimenteren

Een deel waarom wij mensen zo van charisma houden is, omdat we er zelf vaak beter van worden. Charismatische mensen geven anderen namelijk graag complimenten, ze zoeken het beste in de ander en halen dit naar boven. Het is een gevoel wat ze jou geven, wat hen niets kost, maar wat de sfeer altijd ten goede komt. Ze lachen – niet een beleefde lach, maar een oprechte luide lach – om jouw grappen. Ze hebben het leuk met je en dit laten ze merken zelfs in de meest kleine dingen. Denk aan die toffe gast die je een high-five geeft wanneer je iets grappigs zegt. Of die persoon die jou het gevoel geeft dat het leuk is om met jou om te gaan en dat enorm waarderen. Denk aan die mensen die jou positieve energie geven, dat zijn de meest charismatische personen die er zijn.

Charismatische mensen brengen hun positieve energie naar boven om anderen sterker te maken. Ze delen hun tijd met jou en willen dat jij het net zo leuk hebt als zij. Het is die positiviteit, wat maakt dat wij charmes waarderen.

Met deze stappen maak je altijd een goede eerste indruk.