Dit soort mensen blijven je bij. Daar werk je graag mee. Dit zijn personen die oprecht beleefd en vriendelijk zijn. Waar we ons prettig bij voelen, omdat we erdoor gerespecteerd worden. Met dit soort personen omringen we ons graag.

We noteerden een aantal gedragsregels waar beleefde, prettige mensen zich aan houden. Zo maak je dus altijd een goede eerste indruk.

Ze zijn nooit denigrerend

eerste-indruk-1

Tijdens een eerste ontmoeting zal een beleefd persoon een stap naar voren doen, lachen, een subtiel knikje geven (wat een teken van respect is in iedere cultuur), en doen overkomen alsof het een eer is om je te ontmoeten. Ze zullen nooit een denigrerende uitstraling hebben. Nederigheid is key.

Ze zullen nooit eerst fysiek contact maken

Ze zullen in gezelschap nooit de eerste zijn die de ander op een (semi)intieme manier aanraakt. Enkel in reactie zullen ze een knuffel, schouderklop of onderarmkneepje teruggeven.

Waarom initiëren ze het niet? Sommige mensen hebben niet eens door dat ze je aanraken, maar zullen het direct doorhebben als jij hen aanraakt. Dat kan hen oncomfortabel maken. En iemand oncomfortabel laten voelen is het laatste wat een gentleman wil.

Ze zullen nog nemen voordat ze geven

eerste-indruk-2

Beleefde mensen zullen nooit vragen om wat ze willen. Ze “vergeten” wat ze kunnen krijgen en houden zich meer bezig met hoe ze iemand kunnen hulpen. Ze zijn namelijk van mening dat het voorzien in iemands behoeften de enige manier is om een band op te bouwen. Door je enkel te focussen op wat jij belangrijk vindt, zal je nooit een betekenisvolle connectie opbouwen met een andere persoon.

Worden niet te snel persoonlijk

Soms lijkt het alsof anderen graag een persoonlijk verhaal van je willen horen. Dat is zelden het geval. Mits iemand er specifiek om vraagt, houd je persoonlijk kwesties voor je. Praat over algemene zaken.

Ze roddelen niet en luisteren er niet naar

eerste-indruk-3

Soms zijn iemands beweegredenen heel interessant. Roddels zijn moeilijk te weerstaan. Echter, is roddelen in lijn met denigrerend gedrag. Met een roddel kijk je op iemand neer. Daarom zullen beleefde mensen hier niet op ingaan en de verspreider van het nieuws zeggen dat ze er niets van willen horen.

Als je echt iets kwijt wilt over iemand, praat dan over je eigen gedachten en gevoelens. Dan roddel je niet. Dat is fatsoen. Ze zullen zichzelf nooit omhoog willen praten. Ze vragen om advies door naar iemands expertise en kennis te vragen.

Ze pushen nooit hun mening

Ze zullen niet snel uiten wat ze denken dat beter voor jou is. Nooit iets opleggen. Het geven van een mening gaat om timing. Een goede timing. Dat is moeilijk, maar beleefde mensen hebben deze timing exact in de hand.

Ze oordelen niet

Ze oordelen de persoon waar ze mee praten niet. Ze oordelen anderen niet. Ze oordelen niet over andere culturen of landen. Ze oordelen niet over iets of iemand. Ja, lekker cliché, maar niemand is perfect, dus je hebt ook weinig erover te zeggen.

Ze zijn niet op je uitgekeken

eerste-indruk-4

Soms heb je zo’n gesprek van dertig minuten waarvan je denkt: “Dit was echt een fantastisch gesprek”. Dat is een vaardigheid. En zit misschien ook een beetje in je. Dat begint bij interesse. Sociale, beleefde mensen zijn namelijk geïnteresseerd in ieder facet uit jouw leven: welke stappen je hebt genomen in je carrière, je persoonlijke ontwikkeling, etcetera. Ze vinden jou fascinerend – wat maakt dat je jezelf fascinerend mag vinden. En dat vinden we fijn.

Maar hoe doen ze dit dan? Simpel. Door het stellen van de juiste vragen. Open vragen die mogelijkheid geven tot beschrijving en interpretatie. Vraag hoe iemand het deed. Of waarom. Of wat er leuk aan was. Waar diegene het heeft geleerd. Het is niet zo moeilijk.

Een belangrijk ding: interesse moet oprecht zijn.

Ze stoppen niet met beleefd zijn

Ze zullen niet bij de eerste ontmoeting hun charmant-modus aanzetten. Ze gebruiken beleefdheid niet ter ondersteuning van een groter doel.

Ze kennen gewoon geen andere manier, maar ook omdat ze ervan overtuigd zijn dat er geen andere manier is.

Je beleefd en nederig gedragen zal je eigenlijk in iedere sociale situatie helpen. Nog een puntje: beleefdheid is niet hetzelfde als té aardig zijn. Het zal nooit de bedoeling moeten zijn dat je over jezelf heen laat lopen omdat je té beleefd bent. Je hebt grenzen. Geef aan waar die zitten. Dat staat los van arrogantie.