Is whiskey bij ziekte een mythe of helpt het echt?

In de Verenigde Staten is er een mythische whiskey cocktail tegen de kou, genaamd ‘hot teddy’. Hierin zitten whiskey, citroen, honing, kruidnagel en kaneel. Dit wordt dan warm gedronken, maar de vraag is of dit eigenlijk wel daadwerkelijk helpt en of het zelfs niet ziekte in de hand werkt. Dokters zijn echter niet per se afkeurend, wat enigszins verrassend is. Het drankje is niet direct een genezer van een verkoudheid of griepje, maar de warme ingrediënten staan er wel om bekend dat ze de symptomen hiervan kunnen verlichten. En buiten het feit dat alcohol pijn natuurlijk kan verlichten, is ook gebleken dat middelmatig alcoholgebruik holtes kan verwijden op dezelfde manier als menthol. Dit kan infecties verhelpen en verkoudheid en griep verminderen. Whiskey bevat daarnaast ook nog een antioxidant die zou kunnen helpen tegen bacteriële infecties. Al met al is het op het eerste oog dus nog niet zo slecht.

ziek whiskey MAN MAN

Er zit wel een maar aan

Het feit dat er veel kruiden in zetten en dat de cocktail warm gedronken wordt, maakt hem zeer nuttig (en overheerlijk). Hete drankjes kunnen een verstopte neus verhelpen, honing is goed voor een zere keel en tegen hoesten en de vitamine C in citroen helpt tegen slijmvorming. Zolang je dan ook genoeg water drinkt en andere drankjes zonder alcohol, is er niet zoveel mis met een whiskey cocktail. Alcohol onttrekt natuurlijk vocht en dat helpt dan weer zeker niet, dus blijf in elk geval genoeg water drinken. En houd het bij maximaal één whiskey cocktail per dag, zo adviseren dokters.

beste whisky najaar MAN MAN

Er zijn ook negatieve geluiden over het drinken van een whiskey cocktail

Behalve deze (gematigd) positieve geluiden zijn er ook negatieve geluiden te horen over de whiskey cocktail. Zo zeggen dokters dat zelfs een kleine hoeveelheid alcohol het immuunsysteem al extra belast, terwijl het bij een griep toch al niet zo goed gesteld is daarmee. Zij raden dan ook aan warme thee te drinken, met dezelfde ingrediënten en dus dezelfde voordelen. Maar dan zonder de alcohol, dit kan namelijk zorgen voor misselijkheid, uitdroging, hoofdpijn, een droge mond en vermoeidheid.

Er zitten overigens wel degelijk voordelen aan het drinken van whiskey, zo is al eens gebleken.