4 goede boekverfilmingen

Sommige films komen voort uit bekende boeken. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Lord of the Rings en Harry Potter. De personages waar je een beeld bij hebt gevormd komen eindelijk tot leven en je inbeelding tijdens het lezen wordt werkelijkheid. De meningen zijn vaak verdeeld over bekende boekverfilmingen. Is het boek beter, of juist de film? Zijn de films wel waarheidsgetrouw? Van andere films is het minder bekend dat zij boekverfilmingen zijn. Toch zijn die boeken ook belangrijk. Zonder die boeken waren de films namelijk nooit gemaakt.

Hieronder hebben we een lijst opgesteld van vier boekverfilmingen die de moeite meer dan waard zijn:

Jaws

De haaienfilm. Wie kent hem niet? De film van Stephen Spielberg draait om een grote witte haai die de strandgasten van een klein dorpje terroriseert. Het strand wordt gesloten uit angst voor slachtoffers, maar dan besluit de gemeente het strand toch weer open te stellen, met fatale gevolgen. Niet alleen de haai draagt bij aan de spanning, ook de dreigende muziek. De film won dan ook de Oscars voor beste geluid en beste muziek.

beste boekverfilmingen jaws

Veel aspecten uit het boek, zoals de doodsoorzaak van de haai en bepaalde personages, werden aangepast voor de verfilming. Uiteindelijk had de film 27 scènes die niet in het boek voorkwamen. Mocht je het boek willen lezen, doe dit dan niet op een luchtbedje in de zee. Gewoon een tip.

No Country for Old Men

Deze razend spannende western werd geregisseerd door Joel en Ethan Coen in 2007 en is gebaseerd op het boek uit 2005. In de film staat de hoofdpersoon Llewelyn Moss centraal. Hij ontdekt de restanten van een drugsdeal die verkeerd is afgelopen en besluit een koffer met geld mee te nemen. Wat hij echter niet kon voorspellen is dat hij al vrij gauw achterna wordt gezeten. Zowel de plaatselijke sheriff als een gestoorde moordenaar zitten hem op de hielen.

beste boekverfilming no country for old men

Ook al zijn bepaalde personages en gedachtegangen uit het boek weggelaten, toch zijn de regisseurs er in geslaagd om de sfeer uit het boek moeiteloos over te brengen op het witte doek. Die is in zowel het boek als de film namelijk grimmig en duister.

True Grit

Onder andere Jeff Bridges en Matt Damon spelen de hoofdrollen in deze western. De film heeft dezelfde regisseurs als No Country for Old Men. Los van het genre en de regisseurs hebben de films echter niet veel gemeen. De film draait om de veertienjarige Mattie Ross. Mattie schakelt de hulp in van de chagrijnige en doorgewinterde U.S Marshall Rooster Cogburn. Hij moet haar helpen bij het vinden van de moordenaar van haar vader. Hun zoektocht leidt hen door vijandelijk gebied en is niet zonder gevaar.

beste boekverfilming true grit

De regisseurs hebben gezegd dat ze trouw wilden blijven aan de oorspronkelijke verhaallijnen en personages. Maar liefst 42 jaar nadat het boek uitkwam in 1968, werd de film gemaakt in 2010. En dat is maar goed ook, want de moderne special-effects dragen bij aan de actie-scènes in de film.

Gone Girl

Deze film uit 2014, met Ben Affleck en Rosamund Pike in de hoofdrollen, is een psychologische thriller. In de film staat de verdwijning van Nick’s vrouw Amy centraal. Plotsklaps staat Nick’s hele leven overhoop en doet hij er samen alles aan om Amy weer boven water te krijgen. Maar is alles wel zoals het lijkt?

beste boekverfilmingen gone girl

In het boek wordt een belangrijke plottwist duidelijk door lange dagboekfragmenten. Deze fragmenten keren via een voice-over deels terug in de film. Ook verdere verhaallijnen en de uiteindelijke ontknoping zijn gelijk aan het boek. Gone Girl is de enige boekverfilming uit dit rijtje die op Netflix staat. Mocht je de nieuwste films en televisieseries van deze week dus al hebben bekeken, kijk dan vooral Gone Girl om te zien of Amy nog wordt gevonden.