(On)succesvol bij de Oscars

Met Instinct, de film waarin haar vriendin Carice van Houten speelt, hoopt regisseuse Halina Reijn dit jaar een Oscar voor “beste niet-Engelstalige film” in de wacht te slepen. Dit is een Nederlandse inzending pas drie keer eerder gelukt, voor het laatst in 1997. Andere genomineerden vielen jaar na jaar buiten de boot. Meer succes was er voor drie andere Engelstalige films. Zij wonnen in hun jaar de Big Five van de Oscars. Opvallend is hoe verschillend de films zijn. Ze kwamen uit in verschillende decennia en hebben alle drie een ander genre.

It Happened One Night (1934)

Deze misschien onbekende film, is geregisseerd door Frank Capra. In zijn tijd werd hij gezien als één van de meest succesvolle regisseurs ter wereld. Zijn films draaiden voornamelijk om humor, iets wat terug te zien is in het plot. De film draait om de rijke Ellie, haar vader die haar huwelijk afkeurt en de journalist Peter, een man voor wie Ellie gevoelens voor begint te ontwikkelen.

It Happened One Night, Oscars

De film is één van de eerste voorbeelden van een screwball comedy, waarin de vrouwelijke hoofdpersoon haar mannelijke tegenspeler overheerst. Als eerste winnaar van de Big Five overheerste de film zelf dus ook tijdens de Oscars.

One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Grote kans dat je deze film hebt gezien of voorbij hebt zien komen in een lijstje met beste films. De film van Milos Forman gaat over een psychiatrische inrichting. Jack Nicholson speelt Randle McMurphy, die zich voordoet als een patiënt zodat hij niet naar de gevangenis hoeft. Zijn verblijf brengt hem niet alleen in contact met fascinerende mede-patiënten, maar ook met wrede personeelsleden.

One FLy Over The Cuckoo's Nest, Oscars

De film wordt onder andere geprezen om zijn realisme en acteerwerk en is daarom een terechte tweede winnaar van de Big Five. Sterker nog: de film werd zelfs voor nog vier andere Oscars genomineerd.

Silence Of The Lambs (1991)

In de meest recente en waarschijnlijk meest bekende film van deze drie, spelen Anthony Hopkins en Jodie Foster een kat-en-muis-spel met elkaar waar de spanning continue aanwezig is. De jonge politieagente Clarice benadert de psychopathische kannibaal Hannibal. Waarom? Ze heeft zijn hulp nodig bij het opsporen van een andere seriemoordenaar. De hulp die hij vervolgens biedt is echter niet zonder risico’s.

Silence of the Lambs, Oscars

Regisseur Jonathan van Damme heeft niet de andere films in de Hannibal-reeks geregisseerd. Dat wil niet zeggen dat deze films minder spannend zijn. Integendeel. De andere delen staan sinds kort nieuw op Netflix.

Bekende genomineerden voor de Big Five Oscars

Mocht je de bovenstaande films niet kennen, dan ken je wellicht films die voor de vijf belangrijkste Oscars zijn genomineerd (maar dus niet alle vijf hebben gewonnen). De meest recente film die in deze categorie valt is La La Land, met onder andere Ryan Gosling. Regisseur David O. Russell werd met zowel American Hustle als Silver Linings Playbook ook voor de Big Five genomineerd.

Op een toekomstige vierde film die in het rijtje van winnaars kan worden opgenomen is het nog wachten. Een kanshebber kan zo maar eens The Irishman zijn, als we de cast en regisseur moeten geloven.