De beste whisky’s van 2021

Ook in 2021 zijn er talloze whisky’s uitgebracht. Nu zou het een onmogelijke opgave zijn om ze allemaal op te noemen en dus is het aanbrengen van een schifting noodzakelijk. Zo krijg je dus een lijst voorgeschoteld met de lekkerste whisky’s waar je werkelijk vriend en vijand mee kan verrassen. Dat betekent niet dat het alleen maar exclusieve variaties zijn, sterker in veel gevallen zijn ze bijzonder betaalbaar. Om je niet helemaal in het ongewisse te laten belichten we er alvast drie uit die wij als heel bijzonder classificeren.

 

Lagavulin Offerman Edition is de winnaar

Eigenlijk kan je het niet maken om deze whisky te laten staan, al was het maar vanwege het verhaal. In 2020 had Lagavullin iets te veel geproduceerd en dus zaten ze met een overschot in hun maag. Dan maar het goudgele vocht in het meer dumpen? Acteur Nicholas Offerman wilde daar niks van weten en bood aan om van de overtollige voorraad iets bijzonders te maken. Zo gezegd, zo gedaan; en dus regelde Offerman dat de whisky na 11 jaar rijping bij Lagavullin ook nog een kleine vier maanden kon chillen in gebruikte Guinness vaten. Kijk dus niet verbaasd op als je heerlijk dikke tonen van koffie, chocolade en room aantreft in de afdronk.

Jack Daniel’s 10

Nu willen we zeker tegen het einde van het jaar niet gaan liegen, maar we hebben het niet zo op Bourbon whisky, een enkele uitzondering daar gelaten. Groot was dus de verrassing toen bleek dat Jack Daniel’s voor het eerst sinds een eeuw weer een leeftijd ging vermelden op de flessen. Uiteraard maakt dat gegeven de whisky niet opeens interessant, maar er is meer aan de hand. Het is in feite een eerbetoon aan de meer dan 100-jarige geschiedenis van het merk. Zelfs het etiket is speciaal ontworpen zodat het veel weg heeft van de whisky die destijds werd geproduceerd.

lekkerste whisky 2021

Peerless Double Oak

Nog een bourbon in deze top 20 en we beloven we je dat er een goede reden voor is. De Peerless Bourbon Double Oak is in feite een blend van twee afzonderlijk geproduceerde bourbons. Het resultaat? Een bijzonder complex smaakpalet en een heerlijk lange afdronk. Prominente tonen van graan, fruit en kruid zijn duidelijk aanwezig en geven de whisky een bijzonder karakter. Je zou bijna vergeten dat het toch echt een bourbon is.

De top 20 aan lekkere whisky’s

 1. Lagavulin 11 year old Offerman Edition: Guinness Cask Finish
 2. Maker’s Mark Wood Finishing Series 2021 Release: FAE-01
 3. Teeling Blackpitts
 4. Jack Daniel’s 10 year old
 5. George Dickel 8 year old
 6. High Coast Hav
 7. Rampur Asava
 8. Kentucky Peerless Double Oak
 9. Compass Box No Name No. 3
 10. Wild Turkey Master’s Keep One
 11. Port Charlotte PAC:01 2011
 12. Ardnamurchan (AD/03.21:02)
 13. Arran Barrel Reserve
 14. Bib & Tucker 6 year old Small Batch (No. 24)
 15. Nikka Taketsuru Pure Malt
 16. Old Fitzgerald 11 year old Bottled in Bond (Fall 2021)
 17. Kentucky Owl The Wiseman
 18. GlenDronach PortWood
 19. Wheel Horse Straight Bourbon (Batch 1)
 20. Andalusia Stryker

Ook al is de lijst van de top beste whisky’s slechts een selectie van hetgeen er op de markt is verschenen, het zijn zonder twijfel wel de whiskysoorten die er met kop en schouders boven uitsteken. Natuurlijk houdt niks je tegen om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Wil jij niet te veel uitgeven aan een fles? Bekijk dan goedkope whisky’s die lekker zijn.