De lekkerste bourbon

De prestigieuze San Francisco World Spirits Competition heeft een bijzonder interessante winnaar opgeleverd. In de categorieën “Best Bourbon” en “Best Small Batch Bourbon” werd de Barrell Bourbon Batch 021 de absolute nummer één. Niet zo heel vreemd als je weet dat het hier gaat om een blend van drie bourbons die zowel gedistilleerd als gerijpt zijn in drie verschillende staten: in Tennessee, Indiana en Kentucky.

Blended bourbon

Dat het nu juist een blended bourbon die met de hoogste eer er vandoor gaat, mag op zijn minst bijzonder heten. In het verleden gebeurde het vaak genoeg dat de juryleden tijdens de prestigieuze competitie hun neus ophalen voor een blend. In veel gevallen wordt het als inferieur gezien en is de gedachte dat men juist verschillende soort moet blenden om de minderwaardige kanten van een enkelvoudige bourbon te verbloemen met de smaak van een andere fles.

94 punten uit 100

De Barrell Bourbon Batch 021 is dus duidelijk anders en dat is niet voor het eerst. De producent wist eerder al andere prijzen in de wacht te slepen zoals de Whiskey Advocate Editor’s Choice Winter 2019-award. Als je daarnaast weet dat deze bourbon maar liefst 94 punten van de maximaal haalbare 100 punten krijg in de scorelijst van Whisky Advocate, dan is het duidelijk dat dit een aparte verschijning is.

beste bourbon whiskey 2020

De Whisky Advocate is niet voor niets lovend over de smaakbeleving als we mogen geloven wat ze erover schrijven:

Zoete en geroosterde aroma’s, zoals een kokosmakaron, worden gebalanceerd met de smaak van een felgroene appel in deze bourbon. Subtiele tonen van verleidelijke kruiden doen nog het meest denken aan de geur van een ouderwetse sigarenkist. De smaken voldoen echt aan de verwachtingen. Reken op tonen van bruine boter, delicate kruiden, gekonfijte pinda’s en gegrilde perziken.

Hoeveel kost deze fles?

De afdronk is zo mogelijk nog spectaculairder als we de recensenten mogen geloven. “Een waterval van gember en peperige kruiden, gegrilde perziken en pecannoten daalt in perfecte harmonie af. Een veelzijdige bourbon die zowel intrigerend als heerlijk is.” Kortom, heb je het ooit geproefd, dan wordt het moeilijk om te wachten op het volgende glas. Dat hoeft overigens niet lang te duren als je het bedrag ervoor over hebt. Een fles kost namelijk al snel 80 euro. Gezien de kwaliteit is dat in feite een koopje.