Vier goede whisky’s voor een prima bedrag

Als het om een echt goede whisky gaat, ben je wellicht geneigd om te denken dat je enorm diep in je buidel moet tasten. Dat valt wel mee, tenzij je echt het neusje van de zalm in huis wenst te halen. Toch valt er voor een serieus budget tot 100 euro nog een heleboel moois te ontdekken. De vier meest interessante whisky’s in die prijsklasse stellen we graag aan je voor.

Compass Box Hedonism – 70 cl

Mocht je denken dat de echt goede whisky’s alleen te vinden zijn onder de malts, dan hebben we een leuke verrassing voor je in de vorm van deze unieke single grain whisky. De Hedonism Compass Box is een blended single grain whisky. De rijke, zoete en verleidelijke tonen geven de whisky een uniek karakter.

goede whisky's onder de 100 euro

Hedonism

Compass Box €71,99 Shop nu

 

Deze whisky wordt hooguit twee maal per jaar gebotteld. Dat is voornamelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van de ingrediënten. De exacte leeftijd is niet bekend, maar gelukkig is de leeftijd slechts een indicatie van de kwaliteit. Waar het uiteindelijk om gaat is de kwaliteit van de botteling en de smaak. Dat laatste zit wel goed bij deze Hedonism: bosvruchten, lichte tonen van biscuit en een hint van rode perper. Genieten dus!

Royal Brackla 16 Years 70CL – 99 euro

“Hoe ouder hoe beter” wordt vaak gezegd als het om malt whisky gaat. In grote lijnen klopt dat ook wel. Vaak hebben oude whisky’s een bijzonder volle en ronde smaak en zijn de scherpe randjes die voor jonge whisky zo kenmerkend zijn, volledig verdwenen. Dat is duidelijk te merken bij de eerste slok van deze Royal Brackla. Met zijn 16 jaar is hij niet bijzonder oud, maar het rijpingsproces heeft wel in positieve zin een flinke bijdrage geleverd aan de smaak. Bereid je voor om uren te genieten van een mooie ronde en fruitige whisky zoals je ze zelden zult proeven.

royal

16 years 70CL

Royal Brackla €99,99 Shop nu

 

De smaak laat zich het best omschrijven als een combinatie van de frisheid van een verse meloensalade. De afdronk is pas echt bijzonder. Langzaam komen tonen van een pittige curry meer naar de voorgrond. Een vleugje  vanille met kokos zorgt voor een bijna tropische smaaksensatie. In de afdronk proeven we wat fruit met een hint van bittere noten.

Yamazaki Distillers Reserve Single Malt

Whisky is al lang niet meer het exclusieve domein van de Schotten of Ieren. Steeds vaker worden we aangenaam verrast met een buitenlandse whisky die de vergelijking van de beroemde Schotse tegenhangers met glans kan doorstaan. Wat dat betreft is het absoluut de moeite waard om je grens te verleggen en je te richten om de Japanse whisky’s.

japanse whisky duur

Single malt

Yamazaki €89,99 Shop nu

Echt nieuw zijn de Japanse whisky’s niet, maar de laatste jaren is de geleverde kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. Toegegeven, dat kost wel wat, maar in verhouding tot de Schotse whisky’s zijn de Japanners nog altijd vriendelijk geprijsd. De Yamazaki Distillers Reserve is een aangename verrassing die menig whisky liefhebber in positieve zin zal verbazen. Het smaakpalet bevat tonen van kersen, aardbeien en Japanse eik.

Inchmurrin 18 Years Single Malt 70CL

De 18 jaar oude Loch Inchmurrin is waarschijnlijk een van de meest unieke whisky’s in deze presentatie. Dat wordt niet alleen veroorzaakt door het lange rijpingsproces, maar voornamelijk doordat de eiken vaten handmatig zijn geselecteerd voor de rijping. Zo ontstaat een whisky waarbij elke fles weer een unieke smaak heeft gekregen. De smaak is mooi rond met heerlijk zoete tonen die net niet overheersen. Denk aan smaken als vers gemaaid gras, tropische fruit en pittige citrus.

single malt

18 Years 70 CL

Inchmurrin €64,99 Shop nu

Mocht de naam ‘Loch Lommond’ een bepaalde mate van herkenning opleveren, dan klopt dat. De naam komt ook voor in de stripboeken van Kuifje.