De beste whisky van 2020

De Internationale Whisky Competitie is een wedstrijd die elk jaar – sinds 2010 – wordt gehouden. Het erkent enkele van de beste whisky’s die deze wereld te bieden heeft, in allerlei classificaties. Van bruine alcohol tot bourbon tot Japanse whisky Schotse scotch. Door middel van een jury worden er bronzen, zilveren en gouden medailles vergeven aan deelnemers in 49 verschillende categorieën.

Dewar’s Double Double 32 Year Old is de winnaar

Uiteindelijk verleent de proefcommissie ook een onderscheiding aan de whisky die de hoogste score heeft behaald in alle categorieën. Dit jaar was dat Dewar’s Double Double 32 Year Old. Het proefpanel gaf de scotch een score van 96,4 op 100 – genoeg om honderden concurrenten achter zich te laten.

1. Dewar’s Double Double 32 Year Old (96.4 pts)
2. Ardbeg Corryvreckan (96.1 pts)
3. Ardbeg Blaaack Committee Edition (94.2 pts)

 

Single malt geniet al jaren de voorkeur van kenners als de meest elegante whisky. Omdat het afkomstig is van slechts één locatie en volledig vertrouwt op de robuuste kenmerken van gemoute gerst. Gemengde whisky zoals deze winnaar bevat daarentegen een groot deel van lichtere, korrelige alcohol. Dit maakt het geliefd bij een breder publiek. Het is inderdaad goed voor meer dan driekwart van alle scotchverkopen wereldwijd. Dewar’s Double Double-serie is daar blijkbaar een goed voorbeeld van.

lekkerste whisky 2020

Het is oorspronkelijk ontwikkeld door de blender A.J. Cameron aan het begin van de 20e eeuw. De 32 jaar oude variant wordt uiteindelijk afgewerkt in PX sherryvaten, wat een rijke schaal met gerijpt donker fruit uitstraalt. Voordat deze smeuïge elementen volledig verdwenen zijn, voegen ze daar nog een rooktoon aan toe.

Helemaal uitverkocht

Helaas is deze whisky nu wel uitverkocht, dus zal je even moeten wachten tot de flessen weer op voorraad zijn – hopelijk geen 32 jaar. Zodra ze weer in de schappen liggen moet  ongeveer $250 dollar stuk moeten slaan om er eentje te veroveren. Mocht dat proces nog even duren, kun je nog altijd een aantal whisky’s van onze eigen bodem uitproberen. De complete lijst van alle deelnemers vind je hier.