De beste Nederlandse whisky’s

Het grote probleem bij het populair maken van de Nederlandse whisky is de tijd die nodig is om te rijpen. Brouw je bier, dan kun je jezelf een mislukking permitteren. Een hele batch weggooien klinkt misschien als kapitaalvernietiging, maar na drie maanden kun je alweer genieten van een nieuwe hoeveelheid goudgeel vocht. Bij whisky ligt dat net even anders, dan duurt het al gauw een paar jaar voordat je de nieuwe productie kunt gaan beoordelen. Toch is er meer dan Frysk Hynder en Millstone als we kijken naar de Nederlandse whisky’s. Check hieronder de vijf Nederlandse whisky’s die het beste uit de test kwamen.

De Lepelaar, Texelse Whisky – 50 euro (50cl, 42% alc.)

Oke, het drinken van Nederlandse whisky is niet weggelegd voor vrekken. Voor een beetje aardige whisky van Nederlandse bodem mag je een redelijk bedrag aftikken. De Texelse whisky kost bijvoorbeeld 50 euro voor 50 cl. Voor een dergelijke prijs koop je al snel een Classic Malt met een grotere inhoud. Dat wil niet zeggen dat ‘De Lepelaar’ een onaardig alternatief is. Juist niet! De smaak van rozijnen, zoethout en chocola vechten in je mond om de gunst van de smaakpapillen. De droge afdronk vraagt of meer en dus is de kans groot dat het niet bij een glaasje zal blijven.

Nederlandse whisky's Texel

Bus whisky – 59,95 (50cl, 43,5% alc.)

Deze Bus whisky is op zich voor Nederlandse begrippen zeer bijzonder. Alle ingrediënten komen namelijk van dezelfde boerderij en dus is het een ‘single estate whisky’. De wisky is verrassend aangenaam, op een detail na: de geur. Met een beetje beschaafde woordkeus komt dit het meest in buurt van konijnenvoer. Aan de smaak ligt het overigens niet, we ontdekken namelijk lichte fruittonen met een hint van melkchocolade.

bus whisky

Ommelander Whisky – 57 euro (50cl, 63% alc.)

De Ommelander Whisky is geen alledaagse whisky volgens de brouwer. Hier kon hij best wel eens gelijk in hebben. Afgaande op het alcoholpercentage had hij het net zo goed ‘monster whisky’ kunnen noemen, het bevat namelijk maar liefst 63% alcohol. Proost dus. Verwacht dus een stevige jongen en geen subtiele drankje met elegante tonen. Gewoon, recht voor zijn raap met hinten van stro en een aangename hoeveelheid fruit. Nogmaals, je bent gewaarschuwd!

Ommelander whisky nederlands

Beek Whisky – 36,95 euro (70cl, 41,2% alc.)

Een welgemeend driewerf hoera! Het is toch mogelijk om een Nederlandse whisky op de markt te brengen die normaal geprijsd is en gewoon 70 cl. bevat. Klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook, helaas. Het is geen malt whisky, maar een blend die vooral bij beginnende whiskydrinkers in de smaak zal vallen. Na een rijping van negen maanden springt een complexe geur je tegemoet en ontdekje een licht zuurtje, licht gekruid met een hint van munt.

beek whisky blend

IJsvogel Whisky – 65 euro (70cl, 46% alc.)

Voor een bedrag van 65 euro mag je een kwalitatief goede whisky verwachten en wat dat betreft stelt deze IJsvogel Whisky niet teleur. Dat wil niet zeggen dat het bij iedere liefhebber in de smaak zal vallen, want je moet er maar van houden: toffee, stroop en Haagse hopjes zijn je mond niet uit te krijgen en blijven behoorlijk lang hangen. Het doet gek genoeg denken aan de stroperige wijn uit de Libanese Beka Vallei. De IJsvogel Whisky is dus in staat om een bijna permanente indruk achter te laten waarbij het overduidelijk is dat het godenvocht een aangenaam lange periode op sherryvaten heeft mogen rijpen. Mocht je behalve van whisky ook likeur kunnen waarderen, dan moet je deze whisky zeker proberen!

ijsvogel whisky

Ben jij een beginnende whisky drinker? DCheck dan hoe je whisky moet leren drinken.