Undercover

Vanaf vrijdag 3 mei was het dan eindelijk zover. Misdaadserie Undercover kon eindelijk bekeken worden. De serie heeft de eer de eerste originele Netflix productie van eigen bodem te zijn en is een samenwerking tussen Nederland en onze Belgische zuiderburen. Rechercheurs Bob en Kim zijn Ferry Bouman, de baas van een immens XTC-netwerk op het spoor dat operatief is in het Belgische deel van Limburg. Undercover speelt zo in op actuele gebeurtenissen in de echte wereld. Het zuiden van Nederland en de grensstreek in België kampen al jaren met een toename in de productie van drugs, georganiseerde misdaad en het dumpen van drugsafval. Bob en Kim gaan undercover als Peter en Anouk, een stel dat toevallig op de camping waar Bouman zit, komt te staan. Ze hopen zijn vertrouwen te winnen. Bekijk ook: volgens de hoogste noteringen op IMDb zijn dit de beste films op Netflix.

Undercover

Hoogwaardige misdaadserie

We zien het helaas niet al te vaak: een echt goede Nederlandse serie. Gelukkig overtreft Undercover die verwachtingen wel. Want dat de serie een groter budget had dan series in Nederland en België doorgaans hebben, is aan Undercover af te zien. Het is nog een hele klus om de troosteloze camping in België, waar een groot deel van de serie zich afspeelt, op een filmische manier neer te zetten, maar de makers van Undercover lukt het. Qua cinematografie is dit dan ook een hoogwaardige serie.

Let bijvoorbeeld maar eens op het gebruik van spiegels, waardoor personages dubbel te zien zijn als ze in innerlijke tweestrijd verkeren. Alles wat betreft aankleding klopt dan ook in deze serie, van de auto’s tot de kleding tot het taalgebruik. Zeker naar mate het seizoen vordert, komen we meer talen tegen. Er wordt Nederlands (zowel Brabants als Amsterdams), Vlaams, Engels, Pools, Frans en Spaans gesproken. Er waren wat geluiden dat uitgerekend het Vlaams zo slecht te verstaan zou zijn, maar als je de oren een beetje spitst, moet het wel te doen zijn. Wordt het Spaans dan wel verstaan? En als je er echt niet uitkomt, kan je altijd de ondertiteling nog aan zetten.

Undercover

Goed uitgediepte personages

De grootste voordelen van Undercover zijn de goed geschreven personages en het acteren. Frank Lammers speelt drugsbaas Ferry Bouman en het lijkt een rol die niet eens zo heel ver van hem afstaat. Ook Tom Waes en Anna Drijver weten indruk te maken. Zij zijn wijselijk bij hun Belgische dan wel Nederlandse accent gebleven. De chemie tussen de twee is van het scherm te proeven en zij geven dit eerste seizoen houvast. Waes kennen wij in Nederland voornamelijk als presentator, maar laat hier zien dat hij een degelijke, naturelle acteur is. Iemand die zich wel een accent heeft aangemeten is Elise Schaap. Zij heeft haar licht Rotterdamse accent verruilt voor een Brabantse uitspraak. Hier en daar maakt ze daarin een slippertje, maar haar acteerprestatie als Ferrys echtgenote is stiekem toch het meest bewonderenswaardig.

Het zorgt ervoor dat Undercover een Nederlandse serie van formaat is, eentje die in het buitenland ook zeker indruk zou moeten kunnen maken. Het hele seizoen blijft tempo erin houden en laat je aandacht geen moment verslappen. De personages zijn goed uitgedacht en allemaal hebben ze wel hun eigen dubbele agenda waar je je als kijker bewust van bent. Alles is tot in detail verzorgd, van de aankleding of de met zorg gekozen gastacteurs tot de locaties die bijdragen aan de rauwe sfeer. Goed nieuws tot slot: de cliffhanger aan het einde van seizoen één lijkt te hinten op een volgend seizoen. Mis deze serie niet!

 

Check ook voor de 5 nieuwe films en series op Netflix voor de meimaand die je niet mag missen.