Als dit geen liefde op het eerste gezicht is, wat is het dan wel?
Dat moment dat je iemand tegenkomt en je je binnen één seconde verliefd voelt. Sommige mensen overkomt het wekelijks, andere mensen ervaren het iets minder vaak. Maar één ding is zeker: het is een fantastisch gevoel. Je wordt zenuwachtig, wil die persoon zoveel mogelijk zien en wordt opgewonden alleen al bij de gedachte.
Hoe weet ik of ik verliefd ben?
Het is een continue discussie: de één vindt dat het tijd nodig heeft om te groeien en de ander wil op slag, halsoverkop, can’t eat can’t sleep verliefd zijn. Maar hoewel dat gevoel van verliefdheid uiteindelijk wel uit kan lopen op echte liefde, kan het dat op dat allereerste moment nog helemaal niet zijn. Psycholoog Huibrecht Boluijt legt het ons uit.
De drie niveaus van liefde
Boluijt heeft er een artikel over geschreven waardoor we het in ons hoofd allemaal iets meer kunnen categoriseren. En wanneer dat gevoel ons de volgende keer overkomt, we hopelijk ook iets rationeler kunnen nadenken. Liefde ontwikkelt zich in drie niveaus:
1. Aantrekking op het eerste gezicht
Het allereerste moment dat je iemand ontmoet en ineens helemaal week wordt zonder enige verklaarbare reden, dan is dat alleen nog maar ‘aantrekking op het eerste gezicht’. Want laten we eerlijk zijn, het zijn vooral de testosteron die je voelt opspelen, verlangen en seks-drive.
Dit kan ook niet anders, aangezien je nog vrijwel niks van die persoon afweet. Dit niveau is puur gebaseerd op fysieke aantrekking en zegt echt nog níks over of jullie inhoudelijk aan elkaar zijn gewaagd. Dat gevoel kan je overigens voor meerdere mensen tegelijk hebben, en dat alleen al is genoeg bewijs dat er nog geen sprake is van echte liefde.
Dus zit je nog steeds in je hoofd met die bombshell die je laatst in een koffietent zag maar niet hebt aangesproken? Vreet jezelf er niet over op, want de kans is klein dat het echte liefde was.
2. Emotionele connectie
Wanneer je de stap neemt om wél die leuke vrouw aan te spreken, wanneer je die behoefte tot lustbevrediging omzet tot contact, dan kom je terecht in het tweede niveau van liefde: de emotionele connectie. Dan kan blijken of er meer aanwezig is dan alleen die lustgevoelens en je van beide kanten een klik voelt omdat jullie dezelfde interesses hebben. Je hebt bijvoorbeeld dezelfde flauwe humor, jullie houden allebei van indie muziek of jullie hebben heel veel dezelfde boeken gelezen. Bovendien zitten jullie grotendeels op één lijn wat betreft normen en waarden en visies over hoe het leven in elkaar zit. Dit stadium wordt ook wel verliefdheid genoemd.
Je voelt de drang om bij die ander in de buurt te zijn. En wanneer jullie dan ook echt samen tijd doorbrengen, maakt je lichaam de hormonen Dopamine, Endorfine, Adrenaline en serotonine aan. Deze zogenaamde gelukshormonen maken jou een gelukkig man en dat gevoel wil jij niet zomaar kwijt.
Waar je deze romantische liefde ook deels aan kan herkennen, is dat het meestal gericht is op één persoon. In tegendeel tot fysieke aantrekkingskracht, die je dus kan voelen voor meerdere mensen tegelijk.
3. Echte liefde
Als blijkt dat die emotionele connectie sterk genoeg is en jullie beiden bereid en in staat zijn om energie in elkaar te steken, kunnen jullie doorgroeien naar het derde niveau: houden van. Jullie beginnen je aan elkaar te hechten, delen meer persoonlijke dingen met elkaar en je voelt je steeds vertrouwder bij die ander om je ook kwetsbaar op te stellen. Het blijft vaak natuurlijk een onzeker gebied, maar er zijn signalen waaraan je kunt herkennen of een ander verliefd op je is.
Realiseer je wel, alleen omdat er potentie is voor echte liefde, zijn er veel externe variabelen die hier invloed op hebben. Bijvoorbeeld opvoeding of karakter. Daarnaast het (gebrek aan) verlangen naar een vaste relatie, druk zijn met werk of niet lekker in je vel zitten. Ook groeien gevoelens bij de ene persoon sneller dan bij de andere, wat een conflict kan opleveren en een staking in de poging tot een relatie. En zo zijn er nog heel veel andere elementen die van invloed zijn op kans van slaging van echte liefde. Verliefdheid van persoon A + verliefdheid van persoon B = dus niet altijd een (succesvolle) relatie.
Bestaat liefde op het eerste gezicht dus wel of niet?
Conclusie: nee, op slag écht verliefd zijn kan niet. Op slag iemand aantrekkelijk vinden wel. En wanneer jullie na het op slag elkaar aantrekkelijk vinden, ook nog eens toewerken naar het tweede niveau, dat van een emotionele connectie, dan kan blijken dat er inderdaad sprake is geweest van liefde op het eerste gezicht. Wat dus weer niet direct betekent dat het liefde voor het leven is, aangezien het contact tussen jullie alsnog kan worden verbroken of niet doorgroeit voordat niveau 3 wordt behaald.
Behoorlijk complex allemaal, en zo vaak écht verliefd worden in je leven doe je dan ook niet. Geniet er daarom ook maar extra van wanneer het wél gebeurt.