Wat is de beste tijd om supplementen te slikken?

Magnesium, vitamine D, vitamine C, Omega 3 of probiotica slikken: een sportliefhebber heeft vaak een hele verzameling supplementen in de keuken staan. We weten inmiddels dat je ze het beste naast een maaltijd kunt innemen voor een betere opname door het lichaam.

Vooral supplementen met vetoplosbare vitamines (zoals A, D, E en K) worden beter opgenomen als je ze met wat voeding wat iets van vet bevat inneemt. Omdat bijna elke maaltijd wel wat vet bevat, is het handig om je supplementen bij het ontbijt, de lunch of het diner te nemen. Als je (bijvoorbeeld omdat je aan het cutten bent) geen vetten eet bij het ontbijt of de lunch, neem je supplementen dan bij het avondeten.

Supplementen zijn geen must, maar kunnen voor sommigen een goede aanvulling zijn op een gezond dieet. Twijfel je over het gebruik van een supplement? Lees je dan goed in en raadpleeg altijd een arts om te checken of je lichaam het echt nodig heeft.

Combineren kun je leren, kan je supplementen tegelijkertijd innemen?

De timing is duidelijk. Maar is het ook slim om al je supplementen in één keer in je mik te gooien? En voor de echte diehards: om ze ook nog eens allemaal tegelijk door te slikken?

Het antwoord is niet eenduidig: soms kan het, maar niet altijd. Bepaalde supplementen kun je beter niet met elkaar combineren, omdat ze elkaar in de weg kunnen zitten. Volgens onderzoek kun je de volgende supplementen beter niet samen slikken:

Magnesium en calcium: Dit is niet slim, want calcium vermindert de opname van magnesium. Neem deze dus niet op hetzelfde moment.

Calcium en ijzer: calcium kan de opname van ijzer belemmeren. Neem ijzer in de ochtend en calcium in de avond voor een optimale opname.

Zink en koper: de absorptie van deze supplementen is minder effectief als je ze tegelijk inneemt. Voor de beste resultaten kun je ze beter apart nemen.

Vitamine C en vitamine B12: hoewel je veel vitamines wel samen kunt nemen, is het bij deze twee beter om wat tijd tussen de inname te laten. Vitamine C kan namelijk de opname van vitamine B12 verminderen.

Het kan verstandig zijn om een nieuwe routine te bedenken voor het innemen van je supplementen, ook al was je gewend ze samen met je ontbijt in te nemen. Zet je supplementen op een zichtbare plek in de keuken om ze niet te vergeten. Ben je een chaoot? Stel dan een wekker in. Zo wordt het innemen van je supplementen een vast onderdeel van je dagelijkse routine.