Hoeveel slaapt een pasgeboren baby?

Een pasgeboren baby slaapt zo’n 16 tot 18 uur per 24 uur. Dat klinkt als een ideale situatie, maar vergeet niet dat hij de uren die hij of zij wakker is ook veel aandacht vraagt. Daarnaast slaapt een pasgeboren baby zo’n één tot twee uur achter elkaar. Dit komt omdat hun maag nog zo klein is, dat het elke keer weer opnieuw voedsel nodig heeft. Dat wordt veel opstaan dus.

Naarmate de baby wat ouder wordt, kan hij ook wat langer achter elkaar slapen. Vanaf zes weken krijgt de baby een begin van een biologische klok en kan je ook zien wanneer hij of zij slaap nodig heeft. Dit betekent dat de baby nu een beter dag- en nachtritme krijgt. Verder slaapt hij of zij nu zo’n 14 tot 15 uur per dag en kan hij ongeveer vier tot zes uur achter elkaar slapen. Winnen.

baby valt moeilijk in slaap

Waarom valt mijn baby moeilijk in slaap overdag?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat jouw baby moeilijk in slaap valt. Een veel voorkomende oorzaak is de slaapregressie. Dit betekent dat jouw kleine terugvalt naar een oud en onrustig slaappatroon. Dit komt vaak voor als je kleine een grote ontwikkelingssprong meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer rechtop zitten. De hersenen zijn namelijk druk bezig met het verwerken van wat ze die dag allemaal hebben gedaan. Hierdoor slaapt je baby onrustig en kan het zijn dat hij ook overdag niet wilt slapen. Hetzelfde kan gebeuren met een groeispurt en dan heeft de baby vooral meer voeding nodig.

Je baby heeft verder ook nog geen slaaproutine en daardoor kan het wat moeilijker zijn om in slaap te vallen. Als jouw baby niet in slaap kan vallen zonder dat jij hem in slaap wiegt, dan heeft hij afhankelijke slaapassociatie. Hij kan niet slapen zonder dat jij er bent. Dat je baby moeilijk in slaap valt overdag betekent wel dat hij veel groei doormaakt. Er zit altijd iets positiefs aan vast.

pasgeboren baby slaapt niet

Tips om een baby goed te laten slapen

Wat moet je nou doen als je baby moeilijk in slaap valt? Als je baby in een zogeheten slaapregressie terecht is gekomen, zorg er dan voor dat je lief en knuffelig bent. Hierdoor gaat de baby zich op zijn gemak voelen en komt hij tot rust. Daarnaast kan een vast slaapschema jouw baby helpen om beter te slapen. De voorspelbaarheid geeft jouw baby een veilig gevoel en het is goed voor zijn interne klok. Het lichaam weet zo dat binnenkort de ogen gaan sluiten. Als je deze tips goed toepast, kan je snel weer leuke activiteiten doen met jouw kind.

Overdag kan je baby extra moeilijk in slaap vallen. Zorg er dus voor dat je weer vaste richtlijnen aanhoudt van wanneer de dutjes plaats gaan vinden. Merk je dat de kleine moe wordt? Sla dan meteen toe en zorg ervoor dat je hem snel in bed krijgt. Klopt dit met de tijd die je in je hoofd had? Dan ben je goed bezig. Daarnaast helpt een rustige donkere kamer en kan je het bed ritueel wat je normaal in de avond doet ook overdag even kort doen. Zo herkent het kleine manneke dat het tijd is om te gaan slapen.

hoeveel slaapt een pasgeboren baby

Als laatste willen we jullie meegeven dat je moet oppassen dat je je baby niet oververmoeid maakt. Hierdoor kan hij ook onrustig en huilerig van worden. Daarnaast kan je de slaapassociatie doorbreken door je baby al slaperig, maar wakker, in bed te leggen. Als hij begint te huilen, zorg er dan wel voor dat je er op tijd bent en troost hem met die lieve vader skills van je. Ben je opzoek naar nog meer tips? Check dan deze tips om je baby in slaap te krijgen.