De ‘verboden’ Netflix-film All Quiet on the Western Front

All Quiet on the Western Front vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge Duitse soldaat, Paul. Samen met zijn vrienden ervaart hij hoe het de aanvankelijke vreugde van het strijden voor hun land verandert in wanhoop en angst. Dit alles terwijl ze moeten vechten voor hun eigen leven, en dat van anderen, in de loopgraven.

De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Erich Maria Remarque uit de jaren twintig. Toen de Nazi’s aan de macht kwamen in 1933 werd het boek verboden en verbrand in Duitsland omdat het werd gezien als anti-oorlogspropaganda. Later mocht je het ook niet meer lezen in Italië, Tsjecho-Slowakije en Oostenrijk om diezelfde reden.

“De beste oorlogsfilm ooit gemaakt”

Mark Johnson, een filmrecensent voor Awardsdaily, bestempelde de het als de beste oorlogsfilm ooit gemaakt. Zo schreef hij: “All Quiet on the Western Front is een adembenemende film en een opmerkelijk stuk werk. Het is niet alleen een van de beste films van het jaar, maar het moet ook worden herinnerd als een van de grootste oorlogsfilms aller tijden.

Ook filmcriticus Leah Greenblatt was enthousiast. “Een film die zowel oogverblindend is als dat het vol zit met noodzakelijke waarheden: Een anti-oorlogsdrama dat de bombast van propaganda overstijgt, vooral omdat het zo kunstzinnig en onuitwisbaar is gemaakt.”

'Verboden' Netflix-film is de beste oorlogsfilm ooit gemaakt

Ook op Twitter stroomden de lovende kritieken binnen. Zo schreef een kijker: “All Quiet on the Western Front op Netflix is een meesterwerk, waarschijnlijk een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt.” Een ander voegde daaraan toe: “All Quiet on the Western Front is een van de beste van 2022. Het is een emotionele, stressvolle, spannende en sombere film die geen klappen uitdeelt. De regie en cinematografie zijn top. Deze film is The Revenant + 1917. We hebben meer van dit soort oorlogsfilms nodig. Ik kan het niet genoeg aanbevelen.” 

Ongekend hoge cijfers op Rotten Tomatoes

Dat deze film goed ontvangen is zie je niet alleen aan de lovende recensies, maar ook aan de toren hoge cijfers. Zo scoort de film ontzettend goed op Rotten Tomatoes. Het publiek gaf ze namelijk 91% en de critici gaven een score van maar liefst 92%. En dat terwijl het nog niet eens een week online staat. Als jij hem nog niet hebt gezien raden we het zeker aan. Maar check eerst de trailer hieronder:

 

Fan van dit genre? Kijk dan naar de beste oorlogsfilms volgens IMDb.