Goedkope abonnementen op Netflix en Spotify

Op AliExpress worden verschillende abonnementen aangeboden voor een erg lage prijs. Zo kun je voor vijftien euro per jaar een Spotify abonnement afsluiten, een jaar lang Netflix voor vijftig euro en Disney+ heb je al voor twaalf euro. De Chinese verkoopsite heeft aan RTL Nieuws laten weten dat de verkopers van deze abonnementen illegaal zijn, maar toch worden ze nog aangeboden op de site.

Netflix retail

Het goedkoopste Netflix abonnement dat je in Nederland kunt krijgen is 7,99 per maand. Normaliter betaal je dus voor Netflix 160 euro per jaar. Dit is nogal een groot verschil. Super handig, zou je denken.

Accounts op AliExpress te koop

Hoe het precies werkt is onduidelijk, maar het kan bijna niet anders: dit zijn gehackte accounts. Het systeem lijkt te werken: wanneer je een abonnement koopt krijg je een accountnaam- en wachtwoord toegestuurd en kun je meteen gaan kijken. Bij Spotify kom je in een familieaccount, waar al meerdere mensen in zitten. Via dit account kun je je eigen muziekbibliotheek maken en gewoon Spotify gebruiken zoals je gewend bent.

Spotify retail

Nieuw fenomeen

Volgens cybersecurityexpert Eddy Willems van G Data is het aanbieden van dit soort abonnementen nieuw. In gesprek met RTL Nieuws geeft hij aan dat dit soort accounts eerder al op het Dark Web te vinden waren, maar pas sinds kort op het gewone internet aangeboden worden. Dit kan te maken hebben met de uitbraak van het coronavirus, waardoor veel meer mensen gebruik maken van de streamingdiensten.

De online webwinkel AliExpress heeft aangegeven dat ze een team hebben gezet op dit soort aanbiedingen. Op het moment van schrijven zijn deze abonnementen niet meer te vinden op de site zelf, maar het zal niet lang duren voordat de verkopers een andere manier vinden om hun product aan te bieden. Netflix waarschuwt hierom om alleen bij legale retailers te kopen, zoals via Ziggo of de Albert Heijn. Hiermee voorkom je dat je zelf gescamt wordt of zelfs strafbaar bezig bent.