1. Alcohol bevat bijna twee keer zoveel calorieën als eiwitten en koolhydraten

Met een inhoud van zeven calorieën per gram bevat alcohol bijna twee keer zoveel calorieën als eiwitten en koolhydraten. In feite heeft alcohol slechts twee calorieën minder dan vet, wat negen calorieën per gram bevat. Ook missen de calorieën in alcohol bepaalde voedingsstoffen die gunstig zijn voor een gezond metabolisme. Dat zorgt ervoor dat de en vetopslag zal versnellen. Zeg dat afvallen maar gedag.

Alcohol zelf is dus vaak de boosdoener al. Zo bevat een glas wijn van 150 milliliter rond de 110 calorieën. Daarvan komen 91 calorieën alleen al uit de alcohol zelf, met de resterende calorieën afkomstig van koolhydraten. Bier bevat meer koolhydraten en minder alcohol dan wijn, maar wordt gezien als meer dikmakend vanwege zijn hogere energie-inhoud. 

Nog verraderlijker: calorieën bijhouden en alcohol drinken gaan vaak niet goed samen. 

2. Alcohol maakt remmingen los

Hoe zeer je jezelf ook belooft dat die afhaalpizza na het stappen voortaan verleden tijd is, met alcohol op ben je een ander mens. Het is onderzocht: door alcohol krijg je meer zin in zout, vet en gefrituurd eten, wat natuurlijk funest is voor het afvallen. Van alcohol is ook aangetoond dat het de motivatie beïnvloedt, waardoor het moeilijker is je aan een gezond voedingspatroon te houden, wanneer je blijft drinken. 

alcohol

3. Alcohol beïnvloedt je organen die invloed hebben op het afvallen

Niet alleen je lever wordt de dupe van je alcoholinname, maar alcohol kan ook een irriterend effect hebben op de maagwand en de nieren verzwakken. Elke verzwakking van de maag zal de snelheid en efficiëntie verminderen waarmee voedsel wordt verteerd. Dat kan op langere termijn een negatieve invloed hebben op de snelheid van je metabolisme en daarbij je gewichtsverliesproces. Ook de lever – die gifstoffen verwerkt en vetten afbreekt voor brandstof – is cruciaal voor het behoud van een gezonde lichaamssamenstelling.

4. Alcohol verlaagt je testosteronwaarden

Testosteron, dat een krachtig effect heeft op vetverbranding, wordt verminderd wanneer alcohol wordt geconsumeerd. Verlaagde waardes in testosteron remmen namelijk de spiergroei. Minder spieren betekent een lager metabolisme. Een lager metabolisme maakt het op zijn beurt weer moeilijker om vet te verliezen. 

Door de testosteronproductie te verstoren (door het consumeren van alcohol), zorgt alcohol er indirect voor dat het lichaam zijn stofwisselingssnelheid verlaagt en voorkomt het direct dat testosteron het krachtige vet verbrandende effect heeft dat het anders wel zou hebben. 

spiergroei

5. Alcohol maakt je hongerig

Naast het willen eten van het verkeerde voedsel (junkfood, zoals bij nummer 2), maakt alcohol je ook hongerig en wil je dus méér eten dan je anders zou doen. Alcohol heeft dit effect omdat het zelf weinig voedingsstoffen biedt. Zo toonden onderzoekers van de Koninklijke Veterinaire en Landbouwuniversiteit van Denemarken aan dat alcohol, in plaats van een frisdrank, de hoeveelheid geconsumeerd voedsel verhoogde.

Overtuigd? Deze 10 kleine, moeiteloze aanpassingen in je dag gaan je ook helpen met afvallen, of je nou stopt met drinken, of niet!