Afvallen na je 40ste

Er is echter geen reden om wanhopig te worden, er zijn nog tal van manieren om toch het overtollige gewicht kwijt te raken, zelfs als je de leeftijd van 40 jaar al gepasseerd bent. Om je gerust te stellen, het ligt in veel gevallen niet aan de hoeveelheid eten. Ook al let je er op dat je niet te veel eet, toch kom je aan. De reden van de gewichtstoename is complex en is niet allen te verklaren door de afname van je spiermassa.

Een gespierd lichaam is geen vanzelfsprekendheid. Hoe hard je ook traint, na je dertigste levensjaar neemt de spiermassa gewoon af. Dat gaat vrij snel, met zo’n drie tot vijf procent per decennium. Daar moeten we wel bij aantekenen dat die afname zo hoog is als je niet actief bent. De spiermassa kun je dus behouden door actief bezig te zijn met je lichaam. Sporten dus, in ieder geval twee tot drie keer per week.

Spiermassa behouden

Voldoende beweging is dus van belang om de spiermassa te behouden. “Hoe meer spieren we hebben, hoe meer calorieën we verbranden”, zegt Kristin Kirkpatrick, R.D.N., consultant voor Integrative and Lifestyle Medicine van de Cleveland Clinic. “Het kan een enorme ‘game-changer’ zijn, omdat het de stofwisseling beïnvloedt zodat je meer kunt eten.” Veel 40+-ers maken dan ook dankbaar gebruik van de HIIT-methode, just omdat de intensieve workout voordelen heeft. Er is weinig tijd voor nodig, bovendien is het een complete oefening.

afvallen na je 40ste

Kies een goed eetpatroon

Een andere verklaring voor de gewichtstoename na je veertigste is het eetpatroon. Daarmee doelen we dan niet op de hoeveelheid eten, maar de kwaliteit van je voeding. Zo is er een heel scala aan voedingstips, diëten en dergelijke. Keto, Paleo, Mediterraan, veganistisch of andere variaties. Opvallend genoeg is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van dergelijke diëten bij mannen. Dat is misschien vervelend, maar voor mannen is het vaak al effectief genoeg om het aantal calorieën te verminderen. Ook het verkorten van de periode waarin je eet, kan al resultaat hebben. Door de regel in te voeren om na 18.00 uur niks meer te eten, kun je al aardig wat kilo’s afvallen.

Pas je leefstijl aan

Een ander punt is je leefstijl. Als je de voorkeur geeft aan een specifiek plan met specifieke regels, zorg er dan voor dat het past bij je levensstijl. Dat laatste kan een hele opgave zijn als je de veertig gepasseerd bent. Je hebt je baan, een gezinsleven en een sociaal leven. Met een beetje pech studeer je ook nog in de avonduren om je vakkennis op peil te houden; het aanpassen van je levensstijl kan dan een hele opgave zijn. Het volgen van een Keto-dieet kan dan een hele opgave zijn. Kies dus een systeem wat je makkelijk kunt combineren met je huidige situatie. Heb je geen tijd om uitgebreid te koken, vergeet dan het Keto-dieet en kies iets anders.

afvallen na je 40ste