Waarom is roeien zo goed voor afvallen én spieropbouw?

Roeien is een bijzonder effectieve methode om af te vallen. Het lijkt wellicht saai en eentonig, maar met een uur roeien raak je, afhankelijk van de intensiteit, al gauw zo’n 554 Kcal kwijt. In combinatie met een caloriearm dieet kan je dan ongeveer 1000 Kcal verbranden. Uiteraard is het effectieve aantal calorieën afhankelijk van je gewicht en het aantal calorieën wat je binnen krijgt.

 

Als je wil afvallen, dan kan dat zeker met roeien. Het is een van de meest effectieve methodes. De gedachte hierachter is dat je met deze ogenschijnlijk simpele oefening alle spieren gebruikt. Je gaat op die manier op twee fronten de strijd aan met de kilo’s. Ten eerste verbrand je door de inspanning meer calorieën, daarnaast train je nagenoeg alle spieren in je lichaam zodat je vetpercentage afneemt en je juist meer spiermassa kweekt. Waar spieren zitten, kan immers geen vet zitten.

kan je afvallen met roeien workout

Mocht dat nog niet genoeg motivatie zijn: met het roeien plaats je weinig druk op je gewrichten zodat alle inspanning is gericht op het verbranden van die overtollige kilo’s. Je wordt daardoor dus niet alleen slanker, maar ook een stuk gespierder. Zeker op de lange termijn is het roeien veel effectiever dan een andere oefening zoals het bankdrukken.

Hoelang moet je roeien als workout?

Ook al is het roeien een effectieve manier om de strijd tegen de kilo’s te winnen, veel ligt aan jezelf. Zo is niet alleen de weerstand die je gebruikt van belang, ook de frequentie waarmee je traint is belangrijk. Beperk je de training tot slechts eenmaal per week, dan zal het afvallen minder snel gaan dan wanneer je fanatiek 4 of 5 keer per week aan de slag gaat. Een andere factor is je calorie inname. Mannen hebben onder normale omstandigheden genoeg aan zo’n 2500 Kcal per dag, bij vrouwen ligt dat met 1600 Kcal een stuk lager. De verbranding – zonder extra inspanning – is normaliter gelijk aan je inname en dat is dus de reden dat je op gewicht blijft. Daar zit dus de bottleneck: meer bewegen, betekent meer calorieën verbranden en dus gewicht verliezen.

In onderstaand schema zie je hoeveel kcal je kunt verbranden op basis van je gewicht en de duur van de oefening:

 

Gewicht → Duur↓ 60 kg 70 kg 80 kg 100 kg 120 kg
15 min 119 kcal 139 kcal 158 kcal 198 kcal 238 kcal
30 min 238 kcal 277 kcal 317 kcal 396 kcal 475 kcal
45 min 356 kcal 416 kcal 475 kcal 595 kcal 713 kcal
60 min 475 kcal 554 kcal 634 kcal 792 kcal 950 kcal
90 min 713 kcal 832 kcal 950 kcal 1188 kcal 1426 kcal

 

 

Verschillende trainingsvormen op de roeimachine

Nu je weet dat roeien een effectieve manier is om die extra kilo’s kwijt te raken, is de volgende vraag welke oefening het meest effectief zijn. In feite heb je twee soorten oefeningen: de duurtraining en de intervaltraining.

Duurtraining

Zoals de naam het al zegt, gaat het bij een duurtraining om de totale duur van de oefening. Zo kan je ervoor kiezen om 45 minuten met dezelfde weerstand te trainen. Dat is vooral geschikt als je weinig ervaring hebt met het roeien of wanneer je zelden sport. Merk je dat je de lengte van de oefening makkelijk vol kan houden, probeer dan de weerstand te verhogen of verleng de sessie.

Intervaltraining

Bij een intervaltraining (HIIT) ga je intensief aan de slag waarbij je de weerstand steeds aanpast. Het zijn relatief korte oefeningen op een hoog tempo. Op die manier dwing je jouw lichaam om steeds een topprestatie te leveren en vliegen de kilo’s er dus af. Zo begin je bijvoorbeeld met 2 minuten op een hoog tempo. Vervolgens neem je even rust en ga je 2 minuten op een lager tempo verder. Herhaal dit een paar keer tot je merkt dat het genoeg is, vaak zal je al met 30 minuten genoeg hebben verbrand.

Nu je weet hoe je kan afvallen met roeien, is het van belang dat je ook op je voeding en levensstijl gaat letten als je die kilo’s kwijt wil raken. Lees dan ook onze effectieve tips tegen buikvet.