Kan je meer afvallen door veel te zweten?

Voor iedereen die hartstochtelijk zijn of haar best doet om af te vallen, is de huidige situatie alles behalve motiverend. Van het bankzitten, zappen en bingewatchen ga je immers weinig calorieën verbranden. De kans is dus behoorlijk groot dat je niet afvalt, maar juist aankomt. Dat gebrek aan inspanning zorgt ervoor dat de momenten dat je zweet minimaal zijn en je dus geen lichaamsvocht kwijt raakt.

Als het bovenstaande zou kloppen, dan zou het mooi zijn, maar we leven niet in een ideale wereld. Strikt genomen raak je inderdaad gewicht kwijt door te zweten. Het slechte nieuws is dat je ook vocht nodig hebt, zo’n twee liter per dag. Wat je dus kwijt raakt na het trainen, vul je zelf weer aan. Met andere woorden: al je inspanningen zorgen wel voor een verhoogde zweetproductie, maar per saldo schiet je er niks mee op. De logica gebiedt het ons te zeggen dat je enkel blijvend gewicht kunt verliezen door je vetreserves aan te spreken. Helaas is er geen trucje dat er voor zorgt dat je vet om kunt zetten in water. Je zult dus iets anders moeten bedenken, want blijvend afvallen door meer te zweten gaat je niet lukken.

Sporters gebruiken deze methode wel voor gewichtsklasses

Bovenstaande zal wellicht vreemd klinken. Sporters die immers willen afvallen gaan juist naar de sauna in een skipak, of trainen vaak erg intensief terwijl ze een skipak dragen. Het zorgt er immers voor dat ze meer gaan zweten en dus gewicht kwijtraken. Die stelling klopt, een sporter die vlak voor een wedstrijd of meting nog wat gewicht kwijt wil raken zal dat op die manier doen. Dit zijn vooral sporters die in een bepaalde gewichtsklasse willen eindigen.

Het enige wat echt helpt om dat extra gewicht kwijt te raken, is het verhogen van je verbranding. Dat zorgt ervoor dat je lichaam je vetreserves gaat aanspreken om dat om te zetten in energie. Kortom, gezond eten, suiker verminderen en veel bewegen. Alleen op die manier kun je succesvol de strijd aangaan tegen de kilo’s. Daarnaast is je uithoudingsvermogen alles bepalend. Verwacht geen wonderen in een week tijd, maar check je vorderingen na een periode van drie maanden. Ben je streng voor jezelf en ontzeg je ook jezelf allerlei lekkere, maar ongezonde dingen, dan zul je merken dat het effect heeft.