Haaruitval en de mogelijke oorzaken
Iedereen verliest op een dag zo ongeveer 100 tot 120 haren en dit is dan ook heel normaal. Omdat de haren weer bijgroeien, merk je dit vaak zelf niet eens. Wanneer je voor een langere periode meer haren verliest, zie je dat je haar op je hoofd dun wordt of dat je zelfs kale plekken krijgt. Haaruitval kan je erg onzeker en soms zelfs wel ongelukkig maken. Meestal komt het door het ouder worden, maar je kan ook kaal worden door stress, medicijnen of ziektes. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval ligt bij de erfelijkheid. Zo heeft ongeveer 80% van de mannen vroeg of laat last van erfelijk haarverlies. De oorzaak hiervan is een erfelijke overgevoeligheid van de haarwortels voor de lichaamseigen stof dihydrotestosteron(DHT).
Vaak verschijnen de eerste tekenen van haaruitval al op jonge leeftijd. Zo herkennen veel mannen misschien wel het moment voor de spiegel wanneer je merkt dat je haardos dunner aanvoelt of wanneer de inhammen bij je slaap groter worden. Dit is vaak het beginstadium van kaalheid. Dit is natuurlijk even schrikken, en veel mannen willen soms nog niet toegeven dat ze kaal beginnen te worden. Zo kiezen sommige voor een toupet of een comb-over bijvoorbeeld. Een toupet bedekt de kale plekken of de plekken met minder haar op je hoofd, waardoor het eruit ziet alsof je een volle haardos hebt. Een comb-over is een haarstijl waarbij een kalende man het restant van zijn haar over de kale plekken van het hoofd kamt. Hiermee camoufleren ze als het ware de kale plekken op hun hoofd. Of althans, dat proberen ze. Vaak ziet een comb-over er namelijk niet goed uit.
Sommige mensen kiezen zelfs voor een haartransplantatie. Dit is een chirurgische ingreep om haren te verplaatsen op de kale of dunner wordende delen van het hoofd. Echter is een haartransplantatie een vrij dure ingreep. Je moet er wel flink voor gespaard hebben. Maar wanneer is nu het moment om echt alles eraf te halen en om kaal door het leven te gaan? Het is een erg grote stap, maar veel mannen maken vroeg of laat toch deze beslissing.
Wanneer wordt het tijd om al je hoofdhaar eraf te scheren?
Geen enkele man staat te juichen om kaal te worden. De stap kan erg groot zijn, maar uiteindelijk kan het ook een soort last van je schouders halen wanneer je eindelijk zo ver bent om de grote stap te zetten om volledig kaal te gaan. Je hoeft natuurlijk niet gelijk je hoofd kaal te scheren wanneer de eerste fase van het kaal worden is begonnen. Vaak worden mannen kaal volgens het hoefijzerpatroon. De eerste stap hiervan zijn inhammen in de haarlijn. Hiermee is het nog mogelijk om een mooi kapsel te hebben, maar wanneer er een eilandje van haar begint te ontstaan wordt het toch wel misschien tijd om je hoofd kaal te scheren. Soms kan het ook voorkomen dat je haar heel dun wordt en als gevolg daarvan iedereen door je haren heen op je hoofdhuid kijkt. Ook dan is het aan te raden om voor een kale look te gaan.
Het volgende stadium van kaal worden is de zogenaamde tonsuur. Hierdoor komt de hoofdhuid bij de kruin tevoorschijn en wordt deze steeds groter. Uiteindelijk verdwijnt dan ook het haar bij zowel je voor- als achterhoofd. Dit wordt soms ook wel een ‘vliegtuiglandingsbaan’ genoemd. Bij de slapen en het achterste gedeelte van het achterhoofd blijft dan uiteindelijk nog maar een klein beetje haar zitten. Toch komt er uiteindelijk een moment dat je je kaalheid gaat accepteren en vele andere mannen zijn je hier al in voor geweest. De eerste stap is ontkenning, maar de tweede stap is acceptatie. Naast haaruitval kiezen sommige mensen bewust voor een kaal hoofd omdat het gewoon beter staat, of omdat het buiten 30 graden is en het een hoop scheelt zonder haar. En het is dus zeker niet iets om onzeker over te zijn of om je voor te schamen.