Wie is Arthur Dontje en wat doet hij?

Arthur Dontje is een geboren Alkmaarder en woonachtig in Schoorl. Hij is al 29 jaar samen met zijn vrouw Jolanda. Ze kregen twee zoons: Indy (1992) en Milan (1995). Arthur verdiende zijn vermogen van zo’n € 170 miljoen met chocola. In 2018 verkocht hij zijn bedrijf, de chocoladefabriek Dobla, waarmee hij leverde aan multinationals als Starbucks en Nestlé.

Zijn indrukwekkende carrière begon in 1988, toen hij in dat jaar na het overlijden van zijn vader het bedrijf overnam: een groothandel in bakkerijstoffen. Daarvoor moest hij onderaan de ladder starten, als chauffeur sjouwde hij grote zakken meel naar binnen bij de bakkers, voor wie hij later vertegenwoordiger werd.

Onder Arthur groeide het bedrijf, Dobla, uit tot een grote speler in de wereld van de chocolade. Het bedrijf voorzag zeker 62 landen van chocola-decoratie, waaronder de welbekende ‘funnies’ in hagelslag. Dobla had fabrieken in onder andere Kessel, België, in Atlanta, de Verenigde Staten en in Vung Tau, Zuid-Vietnam. Dontje verkocht het bedrijf uiteindelijk in 2018, wat hem zo’n € 150 miljoen opleverde. Op dit moment bestaat Dobla uit drie fabrieken en een hoofdkantoor in Nederland met 500 werknemers wereldwijd. Hij is uiteindelijk ruim dertig jaar directeur-eigenaar, strategisch denker en adviseur van het bedrijf geweest. Tegenwoordig is hij directeur van Festina Lente Schoorl BV, een investeringsmaatschappij.

Wat is het vermogen van de Alkmaarse ondernemer?

Het vermogen van Arthur wordt momenteel geschat op zo’n € 170 miljoen, waarmee hij dit jaar plek 361 in de Quote 500 bekleedt, de lijst met 500 rijkste mensen van Nederland. Dat vermogen is – zoals gezegd – voor een groot deel opgebouwd aan de verkoop van zijn bedrijf in 2018.

Hoewel veel mensen die in de Quote 500 staan daar vaak toch – begrijpelijk – wat geheimzinnig over doen, gaf Arthur in een interview met radiozender Radio 538 antwoord op toch een aantal behoorlijk prangende vragen. Bekijk het interview in de YouTube-video hieronder: