5. The Get Down

Als je geïnteresseerd bent in de ontstaansgeschiedenis van hiphop – of daar gewoon nog niet zoveel over weet – is The Get Down een goede start! Het ontstaan van dit muziekgenre wordt op spectaculaire wijze geportretteerd in deze serie, die zich afspeelt in – hoe kan het ook anders – The Bronx in New York. Voor ieder die nog niet op de hoogte was: dit is de geboorteplaats van hiphop! We volgen Zeke, gespeeld door Justice Smith, en zijn grote droom om hiphopartiest te worden. Het sterk verarmde stadsdeel van New York biedt daar echter weinig mogelijkheden toe, waardoor Zeke voor de nodige uitdagingen zal komen te staan.

IMDb-score van The Get Down: 8.2/10

4. Wu-Tang: An American Saga

Een van de bekendste en meest invloedrijke hiphopgroepen is de Wu-Tang Clan. Deze rapformatie uit Staten Island bestond uit tien leden en debuteerde in 1993 met hun album Enter the Wu-Tang. Er volgde succesvolle jaren, waarin bijna alle artiesten van de formatie uitgroeiden tot gerenommeerde soloartiesten. Maar roem en succes komen natuurlijk altijd met een prijs: deze serie geeft dan ook een inkijkje in de succesvolle, maar roerige jaren van de Wu-Tang Clan, inclusief verschillende interne struggles tijdens hun hoogtijdagen. Hoewel de serie deels fictief is, geeft het een interessante weergave van de bewogen jaren van één van de belangrijkste hiphopgroepen aller tijden.

IMDb-score van Wu-Tang: An American Saga: 8.3/10

3. Atlanta

Hoewel deze serie een vreemde eend in de bijt is, doet hij absoluut niet onder voor de rest. Atlanta heeft in de basis misschien iets meer weg van een melodrama, heeft ook hele concrete lijntjes met de hiphopwereld. Hoofdpersonage Earnest Marks, gespeeld door Donald Glover wil zijn dochtertje Lotti graag van een goede en stabiele toekomst voorzien. Hij doet hiervoor een beroep op zijn neef Alfred, die als rapper lijkt door te breken onder de naam Paper Boi. Bereid je voor op hilarische, maar ook aangrijpende en tragische verhaallijnen die je niet snel zult vergeten.

IMDb-score van Atlanta: 8,6/10

2. Ladies First: A Story of Women in Hip-Hop

Mocht de rol van vrouwen binnen de hiphopwereld je interesse hebben gewekt, dan ben je bij deze serie aan het juiste adres. Met het stereotyperende beeld van schaars geklede, uitdagend dansende vrouwen in videoclips rekent Ladies First: A Story of Women in Hip-Hop keihard af. Sinds de geboorte van hiphop spelen vrouwen namelijk een veel grotere en relevantere rol voor de scene men denkt. Deze vierdelige serie belicht de rol van de meest gevierde ladies of hiphop, waaronder Queen Latifah, MC Lyte, Tierra Whack, Rapsody en Latto. Over het succes, de struggles, hun invloeden en meer!

IMDb-score van Ladies First: 7,3/10

1. Hip-Hop Evolution

Weinig series op Netflix weten de ontstaansgeschiedenis van hiphop zo goed in beeld te brengen als de documentaire-achtige serie Hip-Hop Evolution. Verschillende legendarische hiphopartiesten vertellen hoe dit legendarische genre vanuit een achtergesteld stadsdeel in New York kon uitgroeien tot een miljardenindustrie. Onder andere Coke La Rock, Kool Herc en Grandmaster Flash, Rakim, LL Cool J en Big Daddy Kane komen aan het woord, onder de bezielende leiding van interviewer én rapper Stad Kabengo. In de serie worden interviews afgewisseld met historische beelden uit de jaren ’70 en ’80. Voor serieuze hiphopfans is dit absoluut een must!

IMDb-score van Hip-Hip Evolution: 8,4/10