Goede misdaad en true crime podcasts op Spotify
Pak je favoriete podcast app erbij en ga er languit voor liggen op je bank met een zak chips, of trek je jas aan voor een stevige wandeling. Waar je ze luistert maakt niet uit, maar ze zijn in ieder geval heerlijk vermaak na een hele dag achter je laptop te hebben gezeten. Spotify puilt ermee uit, met Nederlandse true crime en misdaad podcasts, maar om jou het iets makkelijker te maken zetten wij de beste crimi’s onder elkaar:
-
De Brand in het landhuis
Nog steeds komen er nieuwe verhalen aan het licht en het maakt het mysterie des te spannender. Op 7 december 2003 kwam grootgrondbezitter Ewald Marggraff om het leven bij een brand in zijn landhuis in Vught. De Brabander bezat zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. De droom van iedere dief. Na zijn dood was er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.
Nu bijna 20 jaar later en nog steeds veel onbeantwoorde vragen. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijen? En hoe kan het dat er op de dag van vandaag nog steeds zoveel onduidelijkheid over is? Drie jaar geleden doken er nog steeds nieuwe verhalen op en daarom besloot podcastmaker en acteur Simon Heijmans zijn eigen zoektocht te starten. Wat zijn feiten en wat is fictie? Kom erachter in De brand in het landhuis.
-
De Kofferbakmoord
De podcast is al ruim 400.000 keer gedownload. In 2017 werd de 31-jarige Ralf Meinema dood gevonden in de kofferbak van zijn eigen Mercedes. Zijn auto bungelde half in het Stieltjeskanaal. De onopgeloste moord houdt Zuidoost-Drenthe nog steeds bezig. Zijn ouders, familie en vrienden willen antwoord op die ene vraag: waarom moest Ralf, die joviale, vriendelijke jongen, dood? Dit is De kofferbakmoord, een vierdelige podcast over de onopgeloste moord op Ralf, ooit een doodnormale Nederlandse jongen.
-
De Showbizzmoord
Journalisten Lammert de Bruin van EenVandaag en Babs Assink van onder andere het NOS-Journaal duiken in de geruchtmakende moord in 1981 op platenproducer Bart van der Laar. Het verhaal over de mysterieuze moord werd nooit helemaal opgehelderd. In zeven afleveringen word je meegenomen in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Bart van der Laar?
-
Mathilde’s Mysterie
In 1977 werd Mathilde, bekende socialite en excentrieke muze van schilder Carel Willink, dood aangetroffen in haar hemelbed. Ze was een van de bekendste society-figuren van ons land, de Lady Gaga van de jaren 70, vanwege haar opvallende kleding, haardracht en make-up.
De politie concludeert zelfmoord, maar veel van haar vrienden hebben hier nooit in geloofd. In de zesdelige true crime podcastserie ‘Mathilde’s Mysterie’ duiken journalisten Lammert de Bruin en Babs Assink (zelfde makers van ‘De Showbizzmoord’) in deze geruchtmakende zaak vol intriges. Is Mathilde’s dood zelfmoord of toch moord?
-
Laura H.
Dit is een van de bekendste van de Nederlandse true crime en misdaad podcasts op Spotify. In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt en wil naar huis. Terug naar Zoetermeer. Deze podcast vertelt het bizarre waargebeurde verhaal van de vrouw die wist te ontsnappen aan de IS. Laura vertelt in deze podcast zelf over haar eigen ervaringen. Voor wie niet houdt van open eindes de moeite waard dus.
-
Een nijlpaard kon lachen
Iedere week kwam een programma met dierenfilmpjes op tv, Waku Waku, ter amusement maar ook om kennis van dieren bij te brengen. De oom van Michiel Eijsbouts, oom Wim, was er de setdresser. En Waku Waku was zijn paradepaardje. Nadat het programma ineens stopte ging het niet goed met oom Wim, hij dronk zich naar het einde van zijn leven. Nu, jaren later, probeert Michiel Eijsbouts erachter te komen wie die oom Wim nu eigenlijk was en hoe het met hem gegaan is na het stoppen van het programma. Hij komt terecht in een wereld van leugens, corruptie, afpersing en verboden liefdes op het Mediapark.
-
De moord op Patrick
Op Tweede Kerstdag 2002 werd een 36-jarige tennisleraar ‘s ochtends dood aangetroffen in zijn appartement. Hij was vermoord. Twintig rechercheurs werden op de zaak gezet maar 15 jaar later is de moord op Patrick van der Bolt nog steeds niet opgelost. Sanne Boer duikt in het leven van Patrick en ontdekt dat niets is wat het lijkt. In Nederland zijn er ruim 1500 onopgeloste zaken, ook wel coldcases genoemd. Waar ging het mis in het politieonderzoek bij Patrick? En wat zegt dit over de kwaliteit van opsporingen in Nederland?
-
De Blankenberge tapes
In 2013 werd de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend Robert Josse was direct hoofdverdachte, maar leek van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas toen er een link werd gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde vielen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld leken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge.
In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.
De Blankenberge Tapes is een podcast van de VPRO en Room for Film, bedacht en gemaakt door Tom Hofland en Pascal van Hulst, die eerder Babylon maakten.
-
De Willem Podcast
Willem Holleeder: wie kent ‘m niet? Harry Lensink en Marian Husken volgen al jaren zijn dossier. Holleeder staat terecht voor een aantal opzienbarende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Marian volgt het proces vanuit de rechtbank en Harry spreekt eens per week met haar over de laatste ontwikkelingen.
-
Leven met de maffia
Vanuit een klein dorpje op een heuvel in de Italiaanse regio Calabrië gaan twee journalisten op zoek naar de link tussen de Italiaanse maffia en Nederland. Waarom is Nederland zo in trek bij het machtige misdaadsyndicaat Ndrangheta? En hoe komt het dat zelfs de kleinere, persoonlijke verhalen waar Gabriella Adèr en Sanne de Boer in Italië op stuiten, uiteindelijk telkens naar Nederland leiden? Kom erachter in deze vijfdelige serie.
Met deze lijst aan Nederlandse true crime en misdaad podcasts op Spotify ben je zeker wel even zoet. En mocht je het fijn vinden om de boel af te sluiten met iets luchtigs, luister dan ook nog even naar een van deze 5 grappige podcasts met leuke verhalen.