Fout 1 – De roze bril: het negeren van red flags
De eerste maanden van blinde liefde in een nieuwe relatie, beter bekend als de roze bril, kunnen voorkomen dat je mogelijke red flags negeert. Ze geeft bijvoorbeeld al haar geld uit aan kleding in plaats van vaste lasten, maar omdat je zo verliefd bent laat je het gaan. De realiteit kom je sneller tegen dan je denkt. En wanneer je de verschillen tussen jou en je partner begint op te merken, zit je misschien al te diep in de nesten. Kijk verder dan alleen de schoonheid en wees eerlijk tegen jezelf. Let op het gedrag, de lichaamstaal, de sterke en zwakke punten van je partner. Leer de gewoonten die je dwarszitten en bepaal of ze dealbreakers voor je zijn.
Fout 2 – Het niet bespreken van kernwaarden en doelen
Als je je doelen en waarden niet bespreekt wanneer je een relatie begint, kan dit ertoe leiden dat jij en je partner verschillende richtingen op gaan. Onze kernwaarden leiden ons in het leven. Wanneer ze niet overeenkomen met die van onze partner, kunnen ze een bron van conflict worden. Het is heel moeilijk om een relatie te laten werken waarin partners tegenovergestelde kernwaarden hebben. Misschien wil jij trouwen en kinderen, maar wil je partner liever een open relatie en wil ze door de grond zakken bij het woord ‘bruiloft’. Dat gaat niet samen. Zorg ervoor dat je op dezelfde golflengte zit als je partner, dit bespaart je een hoop slapeloze nachten.
Fout 3 – Niet praten over financiën
We weten het: geld kan een gevoelig en lastig onderwerp zijn om over te praten. Toch is het een essentieel gesprek om te voeren. Hiermee kun je later verrassingen en teleurstellingen voorkomen. Ja, praten over geld is vaak ongemakkelijk. Maar partners moeten zich bewust zijn van elkaars schulden en uitgavenpatroon voordat ze een relatie naar een serieus niveau tillen. Niemand wil de last dragen van een schuld van iemand anders waarvan hij niet op de hoogte was. En ook wil niemand misleid worden door te geloven dat ze een relatie hebben met een zelfvoorzienend persoon, terwijl ze uiteindelijk hun partner moeten ondersteunen. Er is niets mis mee om de enige kostwinner in een relatie te zijn, en ook een schuld van een partner aangaan is geen probleem. Je moet echter wel van tevoren op de hoogte zijn wat dit voor jou en je relatie kan betekenen.
Fout 4 – Niet weten waarom je vorige relatie stuk is gelopen (en wat jouw bijdrage daar aan was)
Wanneer een relatie eindigt, hebben we vaak alleen maar negatieve dingen te zeggen over onze ex-partners. We geven ze vaak de schuld van de breuk. Maar een nieuwe relatie aangaan zonder te leren van de fouten die je maakte in je vorige relatie, gaat gegarandeerd mis. De waarheid is dat je schadelijke patronen vaak (zonder het door te hebben) meeneemt naar de volgende relatie. Dat kan alles zijn, van wantrouwigheid tegenover je partner tot liegen. Dus neem even de tijd om je eerdere relaties te bestuderen. Zie je een herhalend patroon dat tot het einde leidde? Waren er overeenkomsten tussen eerdere relaties? De antwoorden op die vraag kunnen je de terugkerende problemen van eerdere mislukte relaties leren herkennen. Noteer ze en verander je gedrag zo nodig. Verpest deze relatie niet door oude koeien uit de sloot.
Fout 5 – Het hebben van onrealistische verwachtingen
Het komt vaak voor dat je een relatie induikt met perfecte verwachtingen van een partner, die uiteindelijk toch niet zo perfect blijken te zijn. Misschien probeer je in het begin van de relatie je partner een beetje te sturen in de hoop ze in jouw perfecte plaatje te passen, maar uiteindelijk laat de andere persoon zien wie ze echt zijn. Laat de verwachtingen varen en laat je partner zichzelf zijn. Zo zul je veel sneller ontdekken of je haar echt leuk vindt of niet. Jullie komen er uiteindelijk beide beter uit met meer liefde voor elkaar.
Denk je de ware te hebben gevonden? Aan deze tekenen zie je of je gelijk hebt.